Potrzebne składniki:
- Ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 250 g ciepłej wody
- 1 jajko
- 2 łyżki oleju
- Farsz:
- 200 g grzybów leśnych (świeżych lub mrożonych)
- 200 g kaszy jaglanej
- 1/2 cebuli
- pieprz, sól
- Sos:
- 200 g grzybów leśnych (świeżych lub mrożonych)
- 1/2 cebuli
- pieprz, sól
- 50 g jogurtu naturalnego
- garść świeżej pietruszki
Przygotowanie:
Ciasto:
Na stolnicę przesiewamy mąkę, robimy dołek i dodajemy jajko, olej oraz ciepłą wodę. Następnie zagniatamy ciasto aż będzie miękkie. Formujemy go w kulę i odstawiamy na ok. 15 min.
Farsz:
Kaszę płuczemy i gotujemy w osolonej wodzie aż zmięknie. Na patelni smażymy cebulę i dodajemy grzyby pokrojone w kosteczkę. Całość smażymy na małym ogniu przyprawiając solą i pieprzem przez około 15 min. (aż grzyby zmiękną).
Następnie mieszamy grzyby z kaszą jaglaną i pozostawiamy do ostygnięcia.
Po 15 min. ciasto rozwałkowujemy cienko i szklanką wycinamy koła. Na każde wykrojone koło nakładamy łyżeczką farsz i zaklejamy pieroga.
Przygotowane pierogi gotujemy w osolonej wodzie ok 3-4 min (aż wypłyną).
Sos:
Na patelni smażymy cebulę i dodajemy grzyby pokrojone w kosteczkę. Całość smażymy na małym ogniu przyprawiając solą i pieprzem przez około 15 min. (aż grzyby zmiękną).
Następnie dodajemy jogurt naturalny i posiekaną pietruszkę.
Przed podaniem pierogi polewamy sosem.
Na stolnicę przesiewamy mąkę, robimy dołek i dodajemy jajko, olej oraz ciepłą wodę. Następnie zagniatamy ciasto aż będzie miękkie. Formujemy go w kulę i odstawiamy na ok. 15 min.
Farsz:
Kaszę płuczemy i gotujemy w osolonej wodzie aż zmięknie. Na patelni smażymy cebulę i dodajemy grzyby pokrojone w kosteczkę. Całość smażymy na małym ogniu przyprawiając solą i pieprzem przez około 15 min. (aż grzyby zmiękną).
Następnie mieszamy grzyby z kaszą jaglaną i pozostawiamy do ostygnięcia.
Po 15 min. ciasto rozwałkowujemy cienko i szklanką wycinamy koła. Na każde wykrojone koło nakładamy łyżeczką farsz i zaklejamy pieroga.
Przygotowane pierogi gotujemy w osolonej wodzie ok 3-4 min (aż wypłyną).
Sos:
Na patelni smażymy cebulę i dodajemy grzyby pokrojone w kosteczkę. Całość smażymy na małym ogniu przyprawiając solą i pieprzem przez około 15 min. (aż grzyby zmiękną).
Następnie dodajemy jogurt naturalny i posiekaną pietruszkę.
Przed podaniem pierogi polewamy sosem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz