poniedziałek, 20 października 2014

Pierogi z kaszy jaglaną i leśnymi grzybami

Potrzebne składniki:
  • Ciasto:
  • 500 g mąki pszennej 
  • 250 g ciepłej wody
  • 1 jajko 
  • 2 łyżki oleju
  • Farsz:
  • 200 g grzybów leśnych (świeżych lub mrożonych)
  • 200 g kaszy jaglanej
  • 1/2 cebuli 
  • pieprz, sól
  • Sos:
  • 200 g grzybów leśnych (świeżych lub mrożonych)
  • 1/2 cebuli
  • pieprz, sól
  • 50 g jogurtu naturalnego
  • garść świeżej pietruszki

Przygotowanie:


Ciasto:

Na stolnicę przesiewamy mąkę, robimy dołek i dodajemy jajko, olej oraz ciepłą wodę. Następnie zagniatamy ciasto aż będzie miękkie. Formujemy go w kulę i odstawiamy na ok. 15 min.

Farsz:

Kaszę płuczemy i gotujemy w osolonej wodzie aż zmięknie. Na patelni smażymy cebulę i dodajemy grzyby pokrojone w kosteczkę. Całość smażymy na małym ogniu przyprawiając solą i pieprzem przez około 15 min. (aż grzyby zmiękną). 
Następnie mieszamy grzyby z kaszą jaglaną i pozostawiamy do ostygnięcia. 

Po 15 min. ciasto rozwałkowujemy cienko i szklanką wycinamy koła. Na każde wykrojone koło nakładamy łyżeczką farsz i zaklejamy pieroga. 
Przygotowane pierogi gotujemy w osolonej wodzie ok 3-4 min (aż wypłyną).





Sos:

Na patelni smażymy cebulę i dodajemy grzyby pokrojone w kosteczkę. Całość smażymy na małym ogniu przyprawiając solą i pieprzem przez około 15 min. (aż grzyby zmiękną). 
Następnie dodajemy jogurt naturalny i posiekaną pietruszkę.
Przed podaniem pierogi polewamy sosem. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz