sobota, 24 maja 2014

Chłodnik z botwinki podawany z młodymi ziemniaczkami



Na upały najlepszy chłodnik. Jest bardzo dobry, sycący i orzeźwiający. Podaję chłodnik z gorącymi młodymi ziemniaczkami, dzięki temu czuję się najedzona a zarazem lekko.



Potrzebne składniki:

  
  • pęczek świeżej botwinki
  •  bulion warzywny 
  • 1/2 pęczku koperku
  • 1/2 pęczku szczypiorku
  • 2 ogórki zielone
  • pęczek rzodkiewki
  • 1/2 maślanki
  • 1/2 kefiru
  • 1/2 jogurtu naturalnego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cytryna
  • pieprz i sól
  • 1/2 kg młodych ziemniaków





Przygotowanie:


 Obraną i pokrojoną w kostkę botwinkę zalewamy bulionem, dodajemy sok z cytryny, pieprz, sól i gotujemy, aż botwinka zmięknie (ok. 10-15 min). Wywar pozostawiamy do ostygnięcia. Do zimnego wywaru dodajemy sprasowany czosnek oraz pokrojone warzywa: rzodkiewki,ogórki zielone, koperek, szczypiorek i zalewamy maślanką, kefirem i jogurtem. Jeżeli jest potrzeba doprawiamy zupę do smaku pieprzem i solą.Przygotowany chłodnik powinien być wstawiony min. na godzinę do lodówki. 
 
Chłodnik podajemy z ugotowanymi gorącymi ziemniaczkami

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz