Sezon na szparagi w pełni, zatem proponuję krem z białych szparagów z pesto z estagonu. Polecam!
Potrzebne składniki:
- pęczek białych szparagów
- 1 seler
- 2 pietruszki
- biała część pora
- 10 g masła
- 1/2 l bulionu warzywnego
- 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
- gałka muszkatołowa
- pieprz,sól
Potrzebne składniki do pesto z estragonu:
- garść listków świeżego estragonu
- garść orzechów włoskich lub słonecznika
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 10 dkg sera parmezan lub grana padano
- pieprz,sól
Zupę krem ze szparagów robi się bardzo szybko.
Na patelni podsmażamy pokrojone w kostkę białe warzywa: seler, pietruszkę, por. Jak warzywa zrobią się miękkie dodajemy obrane i pokrojone szparagi i podsmażamy przez ok. 10 min. Następnie zalewamy bulionem i całość gotujemy ok. 10-15 min doprawiając solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Następnie, za pomocą blendera miksujemy zupę na krem i dodajemy jogurt.
Pesto:
Estragon, oliwa z oliwek, czosnek rozdrabniamy za pomocą robota lub blendera, aż składniki się dobrze posiekają, następnie dodajemy orzechy, ser i dalej rozdrabniamy. Jeżeli składniki się odpowiednio nie połączyły dodajemy ok. 1 łyżkę oliwy.
Zupę krem podajemy z łychą pesto z estragonu – Pycha
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz