piątek, 23 maja 2014

Krem z białych szparagów z pesto z estragonu


Sezon na szparagi w pełni, zatem proponuję krem z białych szparagów z pesto z estagonu. Polecam!



Potrzebne składniki:

  •  pęczek białych szparagów
  • 1 seler
  • 2 pietruszki
  • biała część pora
  • 10 g masła
  • 1/2 l bulionu warzywnego
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
  • gałka muszkatołowa 
  • pieprz,sól
Potrzebne składniki do pesto z estragonu: 

  • garść listków świeżego estragonu
  • garść orzechów włoskich lub słonecznika
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek 
  • 10 dkg sera parmezan lub grana padano
  • pieprz,sól

Zupę krem ze szparagów robi się bardzo szybko.
Na patelni podsmażamy pokrojone w kostkę białe warzywa: seler, pietruszkę, por. Jak warzywa zrobią się miękkie dodajemy obrane i pokrojone szparagi i podsmażamy przez ok. 10 min. Następnie zalewamy bulionem i całość gotujemy ok. 10-15 min doprawiając solą, pieprzem oraz  gałką muszkatołową. Następnie, za pomocą blendera miksujemy zupę na krem i dodajemy jogurt.



Pesto:


Estragon, oliwa z oliwek, czosnek rozdrabniamy za pomocą robota lub blendera, aż składniki się dobrze posiekają, następnie dodajemy orzechy, ser i dalej rozdrabniamy. Jeżeli składniki się odpowiednio nie połączyły dodajemy ok. 1 łyżkę oliwy.
Zupę krem podajemy z łychą pesto z estragonu – Pycha 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz