piątek, 23 maja 2014

Chleb z ziaren





Potrzebne składniki: 

  • 1 szklanka pestek słonecznika
  • 1/2 szklanki pestek dyni
  • 1/3 szklanki  lnu złocistego
  • 3/4 szklanki orzechów (dowolnie akie lubisz)
  • 3/4 szklanki płatków owsianych
  • 1,1/2 szklanki przegotowanej wody
  • 1 1/2 łyżeczki soli (ja używam himalajskiej – bo zdrowsza)
  • 4 łyżeczki Colon C (można kupić  w aptece) lub zmielone siemię lniane
  • 2 łyżeczki oleju kokosowego


Przygotowanie:

W misce mieszamy wszystkie suche składniki: słonecznik, dynię, len, orzechy, płatki owsiane, Colon C.
Podgrzewamy wodę (aby była lekko ciepła) i dodajemy sól i tłuszcz, następnie pozostawiamy do "nasiąkniecia" na 1-2 godziny. Następnie przekładamy do foremki posmarowanej wcześniej olejem kokosowym i mocno dociskamy, górę możemy osypać ulubionymi ziarnami.
Pieczemy w temp. 200 stopni (z termoobiegiem 175) przez ok. 50 

 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz