Nareszcie nastał miesiąc, w którym można cieszyć się do woli szparagami! Ugotowałam już krem ze szparagów, zapiekałam w piekarniku, gotowałam na parze, a teraz proponuję pastę z białych szparagów, którą można wykorzystać do chleba oraz w daniu obiadowym do makaronu. Jest to przepis w pełni mój autorski, próbowałam, doprawiałam i jest :)Zapraszam do wypróbowywania bo pasta wyszła wspaniała!
- pęczek białych szparagów
- garść suszonych pomidorów (dodałam suchych nie w zalewie)
- garść prażonych ziaren słonecznika
- 2 ząbki czosnku
- garść pietruszki zielonej
- papryka ostra
- pieprz cytrynowy
- sól ziołowa
Przygotowanie:
Białe szparagi gotujemy na parze ok 15 min.Jak ostygną przecedzamy i wraz z czosnkiem i suszonymi pomidorami rozdrabniamy za pomocą robota lub blendera. Ziarna słonecznika prażymy i pozostawiamy aż ostygną, następnie dodajemy je i przyprawy i dalej rozdrabniamy do powstania masy - gotowe. Pastę robi się bardzo szybko a dodatkowo jest zdrowa i pyszna.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz