Szczaw zawiera witaminę C, A oraz witaminy z grupy B, magnez, wapń, krzem oraz żelazo. Pobudza on trawienie, wzmacnia apetyt oraz działa moczopędnie i krwiotwórczo. Jednak szczaw jedzony w nadmiarze może szkodzić, ponieważ zawiera on kwas szczawiowy który wiąże się z wapniem i tworzy nierozpuszczalny związek oraz powoduje powstawanie kamieni. Jedzony z umiarem nie zaszkodzi. Gotowałam już w tym sezonie zupę ze szczawiu kupnego, jednak nie był on tak intensywny i nie dał zupie swojego kwaskowego posmaku.Dlatego tym razem postanowiłam ugotować zupę z "eko-szczawiu" - który osobiście zbierałam na wiejskiej łące.......
Potrzebne składniki:
- pęczek świeżego szczawiu
- bulion warzywny
- 1 jogurt naturalny
- 2 ząbki czosnku
- 50 g masła
- 4 jajka
- 1/2 cytryny
- pieprz, sól
Przygotowanie:
Na patelni rozpuszczamy masło i dodajemy umyty szczaw oraz czosnek, całość skrapiamy i przyprawiamy pieprzem, solą do smaku. Dusimy przez ok. 7 min i dodajemy do gorącego bulionu. Całość gotujemy do wrzenia, dodajemy jogurt naturalny oraz przyprawiamy solą i pieprzem.
Podajemy z ugotowanym na twardo jajkiem i grzankami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz