środa, 25 czerwca 2014

Zupa szczawiowa z jajkiem i grzankami



Szczaw zawiera witaminę C, A oraz witaminy z grupy B, magnez, wapń, krzem oraz żelazo. Pobudza on trawienie, wzmacnia apetyt oraz działa moczopędnie i krwiotwórczo. Jednak szczaw jedzony w nadmiarze może szkodzić, ponieważ zawiera on kwas szczawiowy który wiąże się z wapniem i tworzy nierozpuszczalny związek oraz powoduje powstawanie kamieni. Jedzony z umiarem nie zaszkodzi. Gotowałam już w tym sezonie zupę ze szczawiu kupnego, jednak nie był on tak intensywny i nie dał zupie swojego kwaskowego posmaku.Dlatego tym razem postanowiłam ugotować zupę z "eko-szczawiu" - który osobiście zbierałam na wiejskiej łące.......




Potrzebne składniki:





  • pęczek świeżego szczawiu
  • bulion warzywny 
  •  1 jogurt naturalny
  • 2 ząbki czosnku
  • 50 g masła
  • 4 jajka
  • 1/2 cytryny
  • pieprz, sól


 Przygotowanie:



Na patelni rozpuszczamy masło i dodajemy umyty szczaw oraz czosnek, całość skrapiamy i przyprawiamy pieprzem, solą do smaku. Dusimy przez ok. 7 min i dodajemy do gorącego bulionu. Całość gotujemy do wrzenia, dodajemy jogurt naturalny oraz przyprawiamy solą i pieprzem.





Podajemy z ugotowanym na twardo jajkiem i grzankami. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz