środa, 23 grudnia 2015

Wegański smalec z białej fasoli ze skwarkami z kaszy gryczanej


Potrzebne składniki: 
  • 1 szklanka ugotowanej kaszy gryczanej niepalonej  
  • 3 łyżki oleju kokosowego 
  • 1,5 łyżeczki ostrej papryczki 
  • 2 szklanki ugotowanej białej fasoli 
  •  2 duże cebule
  • 2 listki laurowe
  •  4 ziarna ziela angielskiego
  •  4 ziarna jałowca
  • 3 goździki
  • 2 łyżki sosu sojowego
  •    2 łyżeczki majeranku suszonego
  • 2 łyżeczki tymianku suszonego
  •  0,5 garści rozmarynu
  • 0,5 pęczka pietruszki zielonej
  •  pieprz, sól
  •  2 łyżki oleju z pestek dyni




Przygotowanie:


Ugotowaną i przestudzoną kaszę gryczaną przekładami do naczynia żaroodpornego, dodajemy 2 łyżki oleju kokosowego,  papryczkę, sól i pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy i pieczemy w piekarniku co jakiś czas mieszając przez ok. 30 min w 180 st. 
Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oleju kokosowym wraz z jałowcem, liściem laurowym, goździkami i zielem angielski. Ugotowaną fasolę blendujemy na gładką masę. Dodajemy do niej podsmażoną cebulę   sos sojowy,  zioła oraz pokrojoną w kostkę pietruszkę.  
Jeżeli smalec się kruszy dodajemy olej i mieszamy, tak aby otrzymał konsystencję smarowidła.



  

15 komentarzy:

  1. Ten smalec za nami "chodzi" od długiego już czasu i mamy nadzieję, że w końcu go zrobimy, a Twoja wersja podoba nam się najbardziej z tych wszystkich, które czytałyśmy do tej pory :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Coś takiego! Rewelacja to coś dla mnie :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Lubię takie zastępniki, na pewno warte wypróbowania ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda bardzo ciekawie jestem ciekawa jak smakuje :D Wesołych Świąt!

    OdpowiedzUsuń
  5. Spokojnych, radosnych, spędzonych w gronie najbliższych, świąt! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciekawy pomysł. Zdrowych i radosnych Świąt!

    OdpowiedzUsuń
  7. lubię domowej roboty smalczyk i jeszcze zagryziony z ogóreczkiem kiszonym ^^ Wesołych Świąt Bożego Narodzenia!

    OdpowiedzUsuń