poniedziałek, 28 grudnia 2015

Szwedzkie zapiekane ziemniaki Hasselback



Nazwa tych ziemniaków pochodzi od restauracji w Sztokholmie - Hasselbacken, gdzie po raz pierwszy je podano. Przyprawione i pieczone w piecu, ziemniaki tak przyrządzone są kruche na zewnątrz, a miękkie i delikatne wewnątrz.



Potrzebne składniki: 

  • 6 ziemniaków
  • oliwa
  • garść świeżego rozmaryny
  • 2 łyżeczki tymianku
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 cebula
  • papryczka chilli
  • sól ziołowa, pieprz






               Przygotowanie:



Zanim zaczniemy przygotowywać ziemniaki rozgrzewamy piekarnik. Ziemniaki dokładnie myjemy. Każdego z nich nacinamy do więcej niż połowy w paseczki (najlepiej najcieńsze). Przygotowane ziemniaki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia posypujemy pokrojoną w kosteczkę cebulą i czosnkiem oraz przyprawiamy. Na koniec polewamy oliwą i pieczemy przez 35 minut.








35 komentarzy:

  1. Fajnie wyglądają :) Kolejna alternatywa do podania ziemniaczków...nie ma nudy ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Te ziemniaki kuszą ba blogach już nie raz ;D My jesteśmy poznańskie pyry także każde danie z ziemniaka zjemy z ochotą :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam ziemniaki w każdej postaci, więc i takie chętnie sobie przygotuję :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wow, jak to fajnie wygląda. *,*

    OdpowiedzUsuń
  5. uwielbiam pieczone ziemniaki - pycha!

    OdpowiedzUsuń
  6. Wyglądają cudownie, nigdy nie jadłam ziemniaków w takiej postaci i zawsze jak je widzę, to mam ochotę zrobić :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  8. Tym przepisem, przypomniałaś mi świeże młode ziemniaczki latem mmm... pycha :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Takie też są pyszne i można czekać na młode :)

      Usuń
  9. Ooooo mój Boże.... zgłodniałam

    OdpowiedzUsuń
  10. Super ziemniaczki, baaardzo apetyczne :)
    Pozdrawiam
    M

    OdpowiedzUsuń
  11. Fajne są, ja już kilka razy miałam robić :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Już parę razy widziałam zdjęcia tych ziemniaczków. Muszę w końcu je upiec, bo wyglądają bardzo apetycznie, a moja rodzinka uwielbia ziemniaki;)

    OdpowiedzUsuń
  13. Mogę ulubione ziemniaki. Mają super smak :-)

    OdpowiedzUsuń
  14. Odpowiedzi
    1. O matko tylko nie to! Nie jadam!

      Usuń
    2. O Matko ! Tylko to . Kocham pyry . Mogę jeść codziennie .

      Usuń
  15. ps. SZCZĘŚLIWEGO NOWEGO 2016 ROKU :)

    ZDROWIA I WSZELKICH SPEŁNIEŃ! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i Tobie również Szczęścia w Nowym Roku!

      Usuń
  16. Pysznie się prezentują :)
    Ps. to awokado to tak przy okazji jako dodatek...? ;) też brzmi pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. heee dziękuję:) blogspot zrobił psikusa i zaciągnął z roboczego posta - a to kolejna moja prppozycja :)

      Usuń
  17. Te ziemniaki chodziły mi ostatnio po głowie, wszędzie szukałam na nie przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Natchnęłaś mnie, jutro zrobię na obiad. W końcu weekend, to wolniutko bez pośpiechu można poszaleć:)

    OdpowiedzUsuń
  19. Poznałam kolejny sposób na przygotowanie ziemniaczków!

    OdpowiedzUsuń