środa, 25 lutego 2015

Jaglanka z tofu na oleju kokosowym







Jaglanka jest najlepszym posiłkiem dla mnie rozpoczynającym dzień. Ta propozycja jest bardzo sycąca i bardzo smaczna. Dobór składników głównie był spowodowany konkursem organizowanym Kulinarne zapiski Olki :), gdzie tematem konkursu jest: kasza, tofu i kokos. Bardzo podoba mi się ten konkurs, dzięki niemu powstało kolejne danie które jest bardzo fajne :). 


Potrzebne składniki: 

  • 0,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
  • 50 g tofu
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 6 pomidorków koktajlowych
  • 5 pomidorów suszonych
  • garść rukoli
  • garść uprażonych pestek słonecznika
  • 0,5 łyżeczki papryki ostrej
  • sól ziołowa, pieprz
      Przygotowanie:


      Na patelni z łyżką oleju kokosowego podsmażamy pokrojone w kostkę tofu z dodatkiem soli, pieprzu i papryki ostrej. Następnie dodajemy kaszę jaglaną i mieszamy przez 3 min. Do ciepłej jaglanki dodajemy resztę produktów: przekrojone na pół pomidorki koktajlowe, pokrojone w paski pomidory suszone, rukolę i całość posypujemy słonecznikiem. 







      http://kulinarnezapiskiolki.blogspot.com/2015/02/zapraszam-na-konkurs.html

      31 komentarzy:

      1. Wygląda bardzo apetycznie! :))

        OdpowiedzUsuń
      2. Jaglanka nie,, na słodko,, to jest to co mnie przekonuje, wygląda pysznie!!!
        Dziękuję za kolejne pyszniaste zgłoszenie :) Pozdrawiam.

        OdpowiedzUsuń
      3. nigdy nie jadłam tofu i nie wiem co mnie powstrzymuje :p :)
        Pięknie :)

        OdpowiedzUsuń
      4. Ciekawa kombinacja, jednak ja jakoś nie potrafię przekonać się do tofu :P

        OdpowiedzUsuń
      5. Jakie proste, smaczne i pożywne :D Piszemy się na to danie :)

        OdpowiedzUsuń
      6. Bardzo apetyczna. No i uwielbiam posmak, jaki daje olej kokosowy. :>

        OdpowiedzUsuń
      7. Bardzo rzadko jem jaglankę nie na słodko, ale myślę, że takie danie jak twoje przypadłoby mi do gustu;)

        OdpowiedzUsuń
      8. Fajny pomysł na lekki obiad, na kolację, czy solidne śniadanie na słono ;)

        OdpowiedzUsuń
      9. jakie kolory! wygląda przepięknie!

        OdpowiedzUsuń
      10. Wygląda apetycznie. Jednak nigdy nie jadłam nigdy tofu... nawet nie wiem jak smakuje i z czym się je. Jakoś mnie nie przekonuje, ale trzeba kosztować nowych smaków więc może kiedyś ten dzień nastanie. :)

        OdpowiedzUsuń
      11. Wow, to danie wyszło ci świetnie, na pewno musi niesamowicie smakować :)

        http://crafty-zone.blogspot.com/

        OdpowiedzUsuń
      12. Wygląda przepysznie. Nie próbowałam jeszcze kaszy jaglanej, muszę w końcu to zrobić.

        OdpowiedzUsuń
      13. świetny przepis. Wygląda apetycznie.

        OdpowiedzUsuń
      14. ależ fajna propozycja!jaglanka zawsze na tak!

        OdpowiedzUsuń
      15. Świetny posiłek o poranku.

        OdpowiedzUsuń
      16. smakowita i zdrowa! Pięknie się prezentuje, bardzo ciekawy pomysł

        OdpowiedzUsuń
      17. Jaglanka śniadaniowa na wytrawnie to super pomysł, zazwyczaj jada się na słodko :)

        OdpowiedzUsuń
      18. Wygląda bardzo apetycznie, nie przepadam za jaglanką, ale może to by mnie przekonało

        OdpowiedzUsuń
      19. Wygląda przepysznie ;) Jaglankę uwielbiam w każdej postaci, ale zdecydowanie bardziej w wersji słodkiej (z mnóstwem orzechów i rodzynek) :):)

        OdpowiedzUsuń
      20. fajny przepis, wypróbuję ! :)

        http://lamodalena.blogspot.com/

        OdpowiedzUsuń
      21. myślę, że taka jaglanka musiała smakować wybornie : )

        OdpowiedzUsuń
      22. Świetna! U mnie często gości jaglanka na słodko, więc taka alternatywa jest dla mnie więcej niż interesująca ;)

        OdpowiedzUsuń
      23. Mam nadzieję, że miałaś udany weekend :)

        http://crafty-zone.blogspot.com/

        OdpowiedzUsuń
      24. Wygląda bardzo apetycznie i estetycznie :)

        OdpowiedzUsuń
      25. Ale zgłodniałam :D Daj troszkę!! :D

        OdpowiedzUsuń
      26. Ubóstwiam jaglankę i uważam że nie ma nic lepszego na śniadanie, czy to na słodko, czy słono:)) Fajnie wygląda i smakuje:))

        OdpowiedzUsuń