czwartek, 7 sierpnia 2014

Guacamole



Guacamole to sos przyrządzany z awokado i pochodzi z meksyku. 
Podawany jest z plackami tortilla, ja polecam go do nachos, chipsów, mięs, warzyw, czy pieczywa. Robi się go bardzo szybko i jest bardzo smaczny. 



Potrzebne składniki:

  • awokado
  • 3 pomidory
  • 0,5 cebuli czerwonej
  • 2  ząbki czosnku
  • wyciśnięty sok z 1/2 limonki
  • papryczka chili
  • pieprz, sól



 Przygotowanie:

Wybieramy awokado musi być miękkie i bardzo dojrzałe. Kroimy na pół i wyciągamy pestkę. 
Awokado, pomidory bez skórki, cebula, czosnek i papryczkę (bez pestek) mielimy w mikserze lub blenderze, pieprzymy i solimy do smaku. Do sosu dodajemy pestkę z awokado oraz skrapiamy sokiem z limonki aby zachowało swój piękny kolor.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz