czwartek, 7 sierpnia 2014

Placuszki z cukini i fety z sosem z guacamole



Potrzebne składniki:
  • 2 średnie cukinie
  • opakowania sera feta
  • 0,5 cebuli czerwonej
  • 2 jajka
  • 5 łyżek mąki z amarantusa (może być dowolna mąka)
  • garść natki pietruszki
  • pieprz, sól
  •  guacamole (przepis znajdziesz tutaj)
 Przygotowanie:

Cukinię myjemy i razem ze skórką ścieramy na tarce na grubych oczkach. Cukinię posypujemy solą i odstawiamy na 0,5 godziny aby puściła sok. Po 30 min dokładnie odsączamy sok rękoma pomimo że puściła sama. Na tarce ścieramy cebulę a fetę kroimy i pietruszkę w kostkę.  Wszystkie składniki mieszamy dodając jajka, mąkę, pieprz i sól (soli dodajemy bardzo mało gdyż feta jest słona i wcześniej posoliliśmy cukinię). 

Na patelni smażymy placuszki z obu stron. 

Aby były mniej kaloryczne formuje placuszki na blaszce i zapiekam w piekarniku bez dodatku tłuszczu. 

Całość podajemy z jogurtem naturalnym lub z guacamole. 






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz