środa, 16 lipca 2014

Pesto z bazylii



Potrzebne składniki:
  • 2 garści liści bazylii
  • garść orzechów włoskich 
  • 2 ząbki czosnku
  •  3 łyżki oliwy z oliwek  

  • 10 dkg sera grana padano
  • pieprz,sól

W oryginalnym przepisie należy wykorzystać orzechy piniowe, spróbowałam i uważam, że nie dają one tak wyrazistego smaku jak orzechy włoskie, dlatego polecam pesto z orzechami.


Przygotowanie:


Liście bazylii, oliwa z oliwek, czosnek rozdrabniamy za pomocą robota lub blendera, aż składniki się dobrze posiekają, następnie dodajemy orzechy, ser i dalej rozdrabniamy. Jeżeli składniki się odpowiednio nie połączyły dodajemy ok. 1 łyżkę oliwy. Całość doprawiamy pieprzem i solą do smaku.Pesto jest doskonałe do chleba lub makaronu. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz