Potrzebne składniki:
- 2 garści liści bazylii
- garść orzechów włoskich
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 10 dkg sera grana padano
- pieprz,sól
W oryginalnym przepisie należy wykorzystać orzechy piniowe, spróbowałam i uważam, że nie dają one tak wyrazistego smaku jak orzechy włoskie, dlatego polecam pesto z orzechami.
Przygotowanie:
Liście bazylii, oliwa z oliwek, czosnek rozdrabniamy za pomocą robota lub blendera, aż składniki się dobrze posiekają, następnie dodajemy orzechy, ser i dalej rozdrabniamy. Jeżeli składniki się odpowiednio nie połączyły dodajemy ok. 1 łyżkę oliwy. Całość doprawiamy pieprzem i solą do smaku.Pesto jest doskonałe do chleba lub makaronu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz