Potrzebne składniki:
- 400 g szklanki mąki pszennej
- 400 g szklanki mąki migdałowej
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżki miodu
- 1 masło
- 2 łyżki kakao
- 5 jaj
W dużej misce mieszamy: mąkę, sodę, proszek do pieczenia, kakao, przyprawę do piernika.
Jajka ubijamy z drugą połową cukru.
Wszystkie składniki łączymy ze sobą i wyrabiamy ciasto, aż do momentu jak będzie odklejało się od rąk. Ciasto formujemy w kulę i wstawiamy do lodówki na 3 dni.
Przygotowywanie pierniczków: rozwałkowujemy ciasto na ok. 0,5 cm i za pomocą wybranych foremek wycinamy pierniczki. Następnie układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 180 st. przez 15 min.
Pysznie wyglądają :) Zjadłabym :)
OdpowiedzUsuńWygląda apetycznie! :-)
OdpowiedzUsuńZ mąką migdałową musiały mieć fajny smaczek :D Prosimy częściej tutaj zaglądaj :*
OdpowiedzUsuńPrzepysznie wyglądają Twoje pierniczki! Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńMąki pszennej to zapewne więcej, niż 40 gramów :)...Chyba zero Ci "uciekło" :).
OdpowiedzUsuńdzięki uciekło :)
Usuń