sobota, 23 grudnia 2017

Wigilijny barszcz na zakwasie




Najlepszy barszcz na zakwasie :). Cała magia polega na kiszonych burakach, a wykonany z nich barszcz jest niezastąpionym gwoździem programu wigilijnej kolacji.  

 
Potrzebne składniki:
  •  1 litr bulionu warzywnego
  • 10 suszonych grzybów 
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  •  4 ziarna jałowca
  •  1 łyżka majeranku
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • pieprz, sól


Przygotowanie:


Do odcedzonego bulionu dodajemy zakwas wraz z burakami dodajemy przyprawy, namoczone wcześniej grzyby i gotujemy na bardzo małym ogniu. 
Dodajemy ocet jabłkowy  i ewentualnie pieprz i sól do smaku. Barszcz gotujemy na bardzo małym ogniu przez ok. godzinę nie doprowadzając do wrzenia. Podajemy czysty lub z uszkami.






2 komentarze: