środa, 1 lipca 2015

Makaron ze świeżym szpinakiem i zapiekanymi białymi szparagami



Potrzebne składniki:
  • 0,5 pęczka białych szparagów
  • 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • szpinak w liściach
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki mleczka kokosowego
  • 1/3 startej gałki muszkatołowej 
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 5 pomidorków koktajlowych
  • dowolny makaron
  •  pieprz, sól
Przygotowanie:


Białe szparagi obieramy i dokładnie myjemy. Przekładamy do naczynia w którym będziemy zapiekać, dodajemy olej kokosowy, gałkę muszkatołową, pieprz, sól i zapiekamy z 180 st przez ok. 20 min. 
Dokładnie umyty szpinak wrzucamy na patelnię, dodajemy starte 2 ząbki czosnku, gałkę muszkatołową, pieprz i sól i mieszamy. Po ok. 5 minutach dodajemy sok z cytryny, mleczko kokosowe i dusimy przez ok. 5 min.
Makaron gotujemy al dente, mieszamy ze szpinakiem, szparagami i pomidorkami.








6 komentarzy:

  1. Wiosna na talerzu. Szkoda że w pogodzie jej nie widać :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Moje ulubione smaki na jednym talerzu :>

    OdpowiedzUsuń
  3. makaron, szpinak, szparagi- wielbię ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo ciekawa propozycja. Smakowita, trzeba szybko zrobić, bo szparagi tak szybko się kończą :)

    OdpowiedzUsuń
  5. A może dzisiaj sobie sprawię taki obiad? :)

    OdpowiedzUsuń