środa, 22 kwietnia 2015

Bezglutenowy chlebek z płatków owsianych




Postanowiłam upiec chleb na grilla. Chleb jest inspirowany przepisem z bloga Agnieszki Maciąg i jest bezglutenowy :) Idealnie pasuje do pesto czy produktów z grilla. 



Potrzebne składniki: 
  • 1,5 szklanki otrębów owsianych bezglutenowych
  • 3/4 szklanki mąki kukurydzianej
  • 2 łyżeczki majeranku i tymianku
  • 1,2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
  • 4 łyżki pestek słonecznika
  • 2 łyżki sezamu 
  • 4 łyżki siemienia lnianego
  • 1/2 łyżeczki soli ziołowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego
  • 1,5 szklanki mleka migdałowego
  • 2 jajka od szczęśliwej kurki
  • 1 łyżka oleju kokosowego 



Przygotowanie:



Otręby, mąkę kukurydzianą, majeranek, tymianek, kaszę jaglaną, słonecznik, sezam, siemię lniane mieszamy mikserze na gładką masę. Następnie dodajemy sól, proszek do pieczenia, mleko, jajka, olej kokosowy i dokładnie mieszamy - powstało ciast bardzo płynne.
Foremkę smarujemy olejem kokosowym i wylewamy ciasto, które posypujemy sezamem. 
Chlebek piekłam przez 35 minut w 220 st.







Przyprawy możemy możemy kupić w OWOCOWY RAJ
Przepis przygotowałam na konkurs organizowany przez Magdalenę, która prowadzi bloga Foodmania

29 komentarzy:

  1. Wygląda pysznie i niezwykle puszyście!

    OdpowiedzUsuń
  2. Great post
    would you like to follow each other?
    I'll follow back after it

    www.miharujulie.com

    OdpowiedzUsuń
  3. No super :D Taki chlebek to my możemy spokojnie jeść :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Piekłam podobny- jest przepyszny- ale bez jaglanej- następnym razem dodam:)

    OdpowiedzUsuń
  5. musi być bardzo sycący, wygląda na ciężki, wilgotny... lubię takie;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Fajny przepis, taki koniecznie do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  7. wygląda na mięsisty, a jednocześnie lekki. Chętnie wypróbuję.

    OdpowiedzUsuń
  8. genialny, już zapisuje i na pewno w weekend taki upiekę :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Jeszcze nigdzie nie widziałam podobnego chlebka, ani nie wpadłam na pomysł dodania ugotowanej kaszki jaglanej. Wspaniały pomysł:)

    OdpowiedzUsuń
  10. mm , ciekawy pomysł , do wypróbowania !

    OdpowiedzUsuń
  11. Takiej wersji bezglutenowego chleba nie piekłam. Przepis na pewno wypróbuje :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Jaki fajny pomysł na chlebek:) sama czesto piekę w domu ale używam do tego specjalnego urządzenia, co wyrabia ciasto i samo piecze.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W przypadku tego chlebka nie potrzeba maszynki tylko ok. 30 min :)

      Usuń
  13. Dziękuję za odwiedziny u mnie. Tutaj też bardzo smakowicie,więc będę wpadać częściej i się częstować, jeśli pozwolisz:)
    Pozdrawiam cieplutko i zapraszam ponownie:)

    OdpowiedzUsuń
  14. bardzo ciekawy przepis na smaczny chlebek :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Ciekawy, uwielbiam wypieki z płatków owsianych/mąki owsianej.

    OdpowiedzUsuń
  16. Pysznie, kasza jaglana jako dodatek to bardzo dobry pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  17. chętnie bym spróbowała Twojego chlebka. ;)

    OdpowiedzUsuń
  18. Fajne wykorzystanie płatków ;-) zjedlabym pajde z masłem :-)

    OdpowiedzUsuń
  19. Ciekawa propozycja. Nie tylko dla tych którzy unikają glutenu :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Lubię takie ciekawe eksperymenty w kuchni. Bardzo pomysłowy chlebek :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Taki chlebek chętnie bym zrobiła :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Uwielbiam owsiane chlebki. Super wypiek!

    OdpowiedzUsuń