piątek, 20 marca 2015

Domowy proszek do pieczenia


Przepis ten znalazłam na blogu Dziś mam ochotę na..., bardzo byłam go ciekawa i upiekłam od razu chlebek. Wspaniale wyrósł, czyli proszek się sprawdza. Muszę sprawdzić czy jest możliwość zamiany mąki na bezglutenową :) 

Potrzebne składniki: 
  • 15 łyżeczek mąki pszennej
  • 5 łyżeczek sody
  • 3 łyżeczki kwasku cytrynowego

      Przygotowanie:


      Wszystkie składniki umieszczamy w małym słoiczku i mieszamy. 




      14 komentarzy:

      1. Bardzo fajny pomysł z tym proszkiem, ja to zawsze kupuję :)
        Myślę, że za jakiś czas wypróbuję ten przepis, bo jestem jego ciekawa :)

        OdpowiedzUsuń
      2. Nigdy nie myślałam o tym, żeby przygotować proszek w domu. Bardzo kreatywny pomysł!;)

        OdpowiedzUsuń
      3. Zaskoczyłaś mnie. Pozytywnie oczywiście. :) To pozycja koniecznie do zrobienia!

        OdpowiedzUsuń
      4. A no właśnie, kiedyś czytałam, że proszek do pieczenia do po prostu soda z czymś co ją zakwasza, dzięki temu może działać. Bo jak używamy samej sody, np. do ciasta, to trzeba je dodatkowo zakwasić, a przy proszku nie trzeba. Taka kulinarna chemia :) Pozdrawiam :)

        OdpowiedzUsuń
      5. Różne rzeczy robiłam już sobie w domu sama, ale na to nigdy nie wpadłam.. ;)

        OdpowiedzUsuń
      6. Jak już, to my zawsze kupujemy gotowy bezglutenowy proszek i jesteśmy z niego bardzo zadowolone :) Ale jakby co to będziemy pamiętać o tym przepisie :)

        OdpowiedzUsuń
      7. A to ciekawe, cukru waniliowego używam tylko swojej roboty a nie wpadłam na to żeby proszek też zrobić sama :)

        OdpowiedzUsuń
      8. Hmm... nie wiedziałam, że tak się to robi! :)

        OdpowiedzUsuń
      9. O kurcze! Wiedziałem, że proszek to w sumie soda z mąką, ale nie wiedziałem, że jeszcze należy dodać kwasek. Człowiek uczy się całe życie :D

        OdpowiedzUsuń
      10. Domowy proszek to super pomysł :) Ja zawsze kupuje, a to takie proste żeby swój zrobić :) Pozdrawiam!

        OdpowiedzUsuń
      11. Z domowym proszkiem do pieczenie jeszcze się nie spotkałam :) Kradnę przepis !!! :D

        OdpowiedzUsuń
      12. Czy nadawała by się inna mąka bezglutenowa i co zamiast kwasku cytrynowego który jest niezdrowy...?

        OdpowiedzUsuń
      13. Nie nadaje się do wypieków bezglutenowych . Przykro mi...

        OdpowiedzUsuń