czwartek, 19 lutego 2015

Tort makaronowy




Potrzebne składniki: 
  • opakowanie makaronu rurki (ja użyłam kukurydzianego)
  • 1,5 l przecieru pomidorowego (przepis znajdziesz tutaj
  • 2 średnie cukinie
  • 2 łyżki płatków drożdżowych
  • 4 łyżki migdałowego parmezany (przepis znajdziesz tutaj)
  • pieprz, sól
  • zioła: majeranek, bazylia świeża, oregano

Przygotowanie:


Cukinie kroimy w paski i wykładamy naczynie w którym będziemy zapiekać, następnie posypujemy solą, pieprzem i majerankiem. Przecier pomidorowy doprawiamy solą pieprzem, majerankiem, bazylią świeżą, oregano oraz dodajemy aby go zagęścić płatki drożdżowe. 



Na cukinii układamy makaron polewamy sosem pomidorowym i układamy paski cukinii i tak tworzymy 3 warstwy. Ostatnią warstwę posypujemy parmezanem migdałowym.




Zapiekamy w 200 st. przez 45 min. Zdjęcie zrobiłam na drugi dzień po zapiekaniu, w tym samym dniu tort rozwalał się :)




20 komentarzy:

  1. Wygląda rewelacyjnie i świetny pomysł na zdrowy obiadek :)

    OdpowiedzUsuń
  2. świetny tort. i super pomysł na sycący obiad. pozdrawiam ciepło!

    OdpowiedzUsuń
  3. A do tego świeczki i sto lat... ;) podoba mi się taki tort!

    OdpowiedzUsuń
  4. pięknie zrobiony! nietypowy sposób podania makaronu - genialne!

    OdpowiedzUsuń
  5. Haha genialnie wygląda :D Świetny pomysł szczególnie z tymi cukiniami :D

    OdpowiedzUsuń
  6. podoba mi się ten cukiniowy spód.... no i całość oczywiście też! : )

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo ciekawie i efektownie się prezentuje :):) I patrząc na składniki to musiał świetnie smakować :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Nigdy nie słyszałam/ nie widziałam takiego tortu, ale bardzo mi się podoba, muszę sobie przepisać ten przepis, wyszedł Ci naprawdę bardzo dobrze :D

    PS: Ja mam to szczęście (a może i nie), że ze względu na moje małe stópki też mogę kupować buty w zara kids. Chociaż jakby nie patrzeć - ich buty są naprawdę ładne, a w czasie wyprzedaży - tanie :) Pozdrawiam!

    http://crafty-zone.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  9. Ciekawa propozycja, szczególnie dla takiej makaroniary, jak ja. :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Świetnie się prezentuje! U mnie pewnie zagościł by dodatek mięsa, ale to chyba jedyna rzecz jaką bym zmieniła. No i w takiej wersji będę musiała spróbować.

    OdpowiedzUsuń
  11. Można zrobić wersję z mięsem - ja go nie jem i dlatego taka wersja :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Torcik bardzo ciekawy i pyszny zapewne :)! Pomysł z cukinią super!
    Łycho Smaków a może dasz się zaprosić do udziału w moim konkursie..?(patrz banerek z prawej strony bloga) - było by mi miło :) Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Olu, zrobiłam zakupy: kaszę, tofu i kokos i myślę ... tylko jest problem podstawowy bo nie lubię połączenia owocu w obiedzie, a też jestem mało deserowa - ten kokos mi mocno przeszkadza :). Ale myślę :). Pozdrawiam

      Usuń
    2. ŁYCHO :) może mąka kokosowa...? Ale mogą być użyte tylko tofu i kasza, będzie OK :) pozdrawiam.

      Usuń
    3. a olej kokosowy też się liczy ?

      Usuń
    4. Tak, olej, mleczko i wszystko co kokosowe ;)

      Usuń
  13. robiłam kiedyś podobny, jest genialny :)

    OdpowiedzUsuń