Nie jadam ziemniaków zimą, ale młode mają cudowny smak. Najchętniej jadłabym je codziennie:). Postanowiłam zapiec je z moimi ulubionymi kurkami i z dodatkiem ziół. Wyszło pyszne letnie danie :)
Składniki:
- 10 małych młodych ziemniaków
- 30 gr kurek
- 1/2 brokułu
- 1 średnia cebula
- 2 łyżki oleju kokosowego
- garść koperku
- garść rozmarynu
- garść oregano
- oliwa z oliwek
- płatki drożdżowe
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy, kroimy w plastry, brokuł dzielimy na mniejsze różyczki. Oba warzywa gotujemy w osolonej wodzie na półtwardo.
Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju kokosowym, następnie dodajemy kurki, które przyprawiamy pieprzem i solą i smażymy aż zmiękną. Do naczynia żaroodpornego dodajemy ugotowane na półtwardo zieniaki, brokuł i podsmażone kurki. Całość posypujemy świeżymi ziołami: rozmaryn, oregano, pieprz, sól i koperek oraz polewamy oliwą z oliwek.
Zapiekamy przez 30 min w 180 st.
Przed podaniem posypujemy płatkami drożdżowymi.
Bardzo apetyczna zapiekanka, a te kurki...pycha :)
OdpowiedzUsuńu mnie też przepis na zapiekankę, ale Twoja, z kurkami - raj! <3
OdpowiedzUsuń;)
UsuńMoi domownicy lubią zapiekanki, a ta wygląda wyśmienicie!Trzeba wybrać się na grzybki:) Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńWłaśnie spędzam mini urlop u kolegi w lesie i planuje wybrać się na grzybki ;)
UsuńBardzo lubię zapiekanki ale tylko bez grzybów :)
OdpowiedzUsuńMoże być bez grzybów ;)
Usuńtakie zapiekanki mogłabym jeść i jeść
OdpowiedzUsuńMłode ziemniaczki z koperkiem to nasza miłość a jak zapieczone to już w ogóle raj dla podniebienia <3 Jadłaś kiedyś ziemniaki z hummusem? Nam bardzo smakuje :)
OdpowiedzUsuńo takim połączeniu nawet nie pomyślałam :) dzięki na pewno spróbuję :)
UsuńJa chyba nigdy nie jadłam kurek :D
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda Twoja zapiekanka - uwielbiam takie dania ;)
Ja chyba też nie jadłam nigdy kurek :(
Usuńmusisz koniecznie spróbować :)
Usuń