czwartek, 19 marca 2015

Gofry z mąki kukurydzianej i ryżowej


Kolejne gofry tym razem przygotowałam z mąki kukurydzianej i ryżowej. Przepis na gofry tradycyjnie jest bardzo prosty, a z mąki kukurydzianej są według mnie najsmaczniejsze, wyraźnie czuć w nich kukurydzę. 
Podałam z dżemem wiśniowym oraz morwą białą :)


Potrzebne składniki: 
  •  200 g mąki kukurydzianej
  • 100 g mąki ryżowej
  • 2 jajka
  • 1 mleczko kokosowe
  • 1,5 łyżeczki ksylitolu

        Przygotowanie:


        Wszystkie składniki miksujemy na gładką masę. Pieczemy w gofrownicy i podajemy z ulubionymi dodatkami:)




        19 komentarzy:

        1. Ciekawy przepis ,nie robiłam jeszcze takich ,żółciutkie.

          OdpowiedzUsuń
        2. Jak dorobię się gofrownicy to zrobię sobie takie pyszności :)

          OdpowiedzUsuń
        3. Jaki mają piękny kolor :D Uwielbiamy owoce morwy jeść jako przekąskę :)

          OdpowiedzUsuń
          Odpowiedzi
          1. Też je uwielbiam są takie słodziutkie; )

            Usuń
          2. Też je uwielbiam są takie słodziutkie; )

            Usuń
          3. Zastępują nam żelki, które Angelika zawsze bardzo lubiła :D

            Usuń
        4. Bardzo lubię wszelkie naleśniki, placuszki itp. na bazie tych mąk. W dodatku kolorek jest zachwycający;)
          Chyba muszę poszukać owoców morwy:)

          OdpowiedzUsuń
        5. Jakbyś zbierała oceny dałabym Ci 6 z plusem. Bardzo dobry przepis, a na zdjęciach wygląda na bardzo udany, no i do tego mąka kukurydziana super podkręca kolor gofrów!

          OdpowiedzUsuń
          Odpowiedzi
          1. och dziękuję nam nadzieję że skala była do 5; ). A kukurydziana mąką nie tylko jest widoczna w kolorze ale i w smaku:)

            Usuń
        6. No i masz! Znowu pyszne gofry :) tak nimi kusisz, że będę musiała nabyć maszynkę do gofrów.... A i tej słynnej morwy to jeszcze nie jadłam :/ wygląda fajnie...

          OdpowiedzUsuń
        7. No i masz! Znowu pyszne gofry :) tak nimi kusisz, że będę musiała nabyć maszynkę do gofrów.... A i tej słynnej morwy to jeszcze nie jadłam :/ wygląda fajnie...

          OdpowiedzUsuń
        8. Kolejne super gofry. Aż ślinka cieknie :)

          OdpowiedzUsuń
        9. Kocham morwy :) Zarówno białe, jak i czarne :)

          OdpowiedzUsuń
        10. Ciekawe gofry.
          Z morwami to ja chętnie!

          OdpowiedzUsuń
        11. Wypróbuję. Są takie ślicznie żółte :)

          OdpowiedzUsuń
        12. Wypróbuję. Są takie ślicznie żółte :)

          OdpowiedzUsuń
        13. Super gofry i jeszcze ten kolorek :)

          OdpowiedzUsuń