środa, 11 marca 2015

Caprese z buraczków, mozzarelli i bazylii



Ta cudowna w swojej prostocie, szybkości wykonania i smaku potrawa pochodzi z kuchni włoskiej. Klasycznie składa się z sera mozzarella i pomidora. Zimą pomidory są bez smaku i całość niestety traci cały urok dlatego zamieniłam pomidora na buraka. Wspaniale się komponuje w tej potrawie i idealnie radzi sobie w zastępstwie :).

Potrzebne składniki: 
  •  2 średnie ugotowane buraki 
  • 1 kulka mozzarelli
  • świeże liście bazylii
  • 4 łyżki octu balsamicznego
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz
      Przygotowanie:


      Buraki kroimy w plasterki zalewamy marynatą: ocet balsamiczny, oliwa, pieprz, sól. Najlepiej pozostawić plasterki buraka w zalewie na min. 1 godzinę.
      Na talerzu układamy plasterki zamarynowanych buraczków na przemian z mozzarellą, całość polewamy marynatą (która pozostała z buraczków), posypujemy pieprzem, solą i dekorujemy bazylią. 








      23 komentarze:

      1. Rewelacja. Wpadam na porcyjkę :-)

        OdpowiedzUsuń
      2. Danie jest niezwykle proste, a jego smak na pewno jest wyśmienity;)

        OdpowiedzUsuń
      3. Takie zdrowe te buraczki, tak ładnie wyglądają a jednak nie smakują mi. Jedynie wersja obiadowa tartych buraków, lub w połączeniu z chrzanem.

        OdpowiedzUsuń
      4. Ubóstwiam caprese więc chętnie spróbuję i takiej wersji ;)

        OdpowiedzUsuń
      5. Wygląda bardzo smacznie :) uwielbiam takie lekkie posiłki zwłaszcza latem! Już niedługo - mozzarella z pomidorkiem i może właśnie takie smakołyki :)

        MMMM :) LUBIĘ!

        OdpowiedzUsuń
      6. No no, niby parę składników, a całość wygląda jak z super restauracji ;)

        OdpowiedzUsuń
      7. Rzeczywiście pomidory w tym czasie mamy bez smaku ;/ za to z marynowanymi buraczkami chętnie bym spróbowała :)

        OdpowiedzUsuń
      8. Wygląda smakowicie ale chyba jednak bym nie odważyła się z burakami zjeść, nie lubię ich smaku :(

        OdpowiedzUsuń
      9. Piękne, świetny pomysł zastąpienia pomidorów burakami :)

        OdpowiedzUsuń
      10. jej, świetna opcja urozmaicenia klasycznej wersji! ;)

        OdpowiedzUsuń
      11. matko.. wygląda bosko.. dostałam ślinotoku! :) mniam!

        OdpowiedzUsuń
      12. Bardzo lubię takie połączenie :)

        OdpowiedzUsuń
      13. Uwielbiam bazylię-cudowna jako dodatek;)

        OdpowiedzUsuń
      14. Caprese bardzo lubię, to prawda, że w zimie nie smakuje tak samo, bo brak prawdziwych pomidorów. Pomysł na zastępstwo świetny! :)

        OdpowiedzUsuń
      15. Gdzie buraki tam i ja ,pycha.

        OdpowiedzUsuń
      16. super pomysł z tymi burakami :) pozdrawiam!

        OdpowiedzUsuń
      17. Taki duet z ogromną chęcią byśmy zjadły :D

        OdpowiedzUsuń
      18. To jest to, pokochałam od pierwszego wejrzenia. Buraki uwielbiam więc porywam wieżyczkę :)

        OdpowiedzUsuń