Potrzebne składniki:
- bulion warzywny
- 1 szklanka czerwonej soczewicy
- 1 puszka pomidorów
- 1 czerwona papryka
- 1 cebula
- garść bazylii
- 1/2 pęczku pietruszki zielonej
- pieprz,sól
Przygotowanie:
Soczewicę dokładnie płuczemy zimną wodą i gotujemy aż zmięknie. Najlepiej zachować proporcje: 1 szklankę soczewicy zalewamy 2 szklankami wody. Soczewicę najlepiej jest posolić na koniec gotowania, ponieważ ziarna mogą stwardnieć. Ugotowaną soczewicę dodajemy do wcześniej przygotowanego bulionu.
Na patelni podsmażamy cebulę aż do zeszklenia, następnie dodajemy czerwoną paprykę pokrojoną w kostkę. Jak papryka zmięknie dodajemy do bulionu i gotujemy jeszcze przez ok. 3 min. Następnie dodajemy pomidory (z puszki i suszone) oraz przecier pomidorowy. Gotujemy przez kolejne 3 min. Na koniec przyprawiamy do smaku pieprzem i solą oraz dodajemy świeże zioła: bazylię i pietruszkę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz