Składniki:
- farsz
- 1szklanka ugotowane czerwonej soczewicy
- biała cześć z 1/2 pora
- 5 suszonych pomidorów
- 1/2 czerwonej papryki
- 1 łyżeczka papryki wędzonej słodkiej
- 1 łyżeczka papryki wędzonej ostrej
- 3 łyżeczki sezamu czarnego
- 2 ząbki czosnku
- olej kokosowy
- pieprz, sól
- ciasto
- 200 g mąki tortowej
- 130 ml wrzącej wody
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka oleju (ja użyłam z siemienia lnianego)
- sos
- 2 łyżki sosu sojowego ciemnego
- 2 łyżki sosu sojowego jasnego
- 1 łyżeczki soku z limonki
- 2 łyżki wody
- 1 ząbek czosnku
- 3 cm świeżej chili
Przygotowanie:
Ciasto: wszystkie składniki łączymy ze sobą i wyrabiamy ciasto. Wyrobiona kulę zawijamy w folię spożywczą i odkładamy na 0,5 godz. w lodówce.
Farsz: Por kroimy z cieniutkie paseczki i podsmażamy na oleju kokosowym, następnie dodajemy pokrojona w kosteczkę czerwoną paprykę, jak zmięknie dodajemy suszone pomidory i na koniec ugotowaną soczewicę. Całość przyprawiamy czosnkiem, papryczką wędzoną, pieprzem i solą. Na koniec dodajemy sezam.
Sos: w miseczce mieszamy, sos sojowy ciemny i jasny, sok z limonki, wodę, sprasowany czosnek i świeżą chili pokrojoną w cieniutką kosteczkę. Najlepiej sos przygotować ok. 2 h wcześniej.
Ciasto na pierożki rozwałkowujemy bardzo cieniuteńko, kroimy w kwadraty i na środek dodajemy farsz. Wszystkie roki ciągniemy ku górze i wychodzi malutki pierożek :).
Pierożki gotujemy na parze przez ok. 7 min.
Podajemy z sosem ;)
Bardzo oryginalne, ślicznie wyglądają, a smakują na pewno nieziemsko:)
OdpowiedzUsuńPrzepis na nadzienie z soczewicy na pewno wykorzystamy do sajgonek, bo akurat papier ryżowy kupiłyśmy :D
OdpowiedzUsuńIdealnie będzie sie nadawać ;)
UsuńCudne!
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie azjatyckie smaki...
WOW, cudeńka nie pierożki:)
OdpowiedzUsuńjakie pomysłowe:)
OdpowiedzUsuńto wygląda rewelacyjnie ^^
OdpowiedzUsuńUwielbiam i z pewnością wypróbuję ten przepis! :)
OdpowiedzUsuńWow. Perfekcja w każdym calu pierożka. :)
OdpowiedzUsuńFajnie to wygląda chętnie bym sprubowałą
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam chińskich pierożków, ale Twoje wyglądają jak małe dzieła sztuki, brawo :)
OdpowiedzUsuńhttp://crafty-zone.blogspot.com/
Dziękuje ;)
UsuńNarobiłaś mi smaka, fajne te pierożki
OdpowiedzUsuńOjoj ale malutkie pyszności, też chcę takie :-)
OdpowiedzUsuńChętnie bym takie pierożki zjadła :) Wyglądają super, takie urocze :)
OdpowiedzUsuńWyglądają cudownie, a skład nadzienia bardzo mi się podoba - uwielbiam wszelkie mieszaniny na bazie soczewicy :)
OdpowiedzUsuńnadzienie idealnie się sprawdziło w pierożkach :)
UsuńŚwietne pierożki.
OdpowiedzUsuńsmakowite pierożki. Ostatnio też robiłam z soczewicą, ale takie zwykłe, po polsku;)
OdpowiedzUsuńO pewnie tez były pyszne ;)
UsuńPomysł bombowy. Wyglądają obłędnie :)
OdpowiedzUsuńMniam, ale pyszności :D
OdpowiedzUsuńJak smakują? To nieważne, ważne, że wyglądają obłędnie ;)
OdpowiedzUsuńSmakują obłędnie ;)
UsuńUrocze :)
OdpowiedzUsuńPierożki są genialne, smakują nieziemsko! Smakosze mięsa kłócili się ze mną że tam jest dużo boczku 🙂
OdpowiedzUsuńWięc jeżeli mam zrobić na obiad te danie to słyszę "a zrobisz te pyszne pierożki z boczkiem bez boczku?"
Dziękuję za przepis !