czwartek, 7 kwietnia 2016

Chińskie pierożki z czerwonej soczewicy


Składniki:
- farsz
  • 1szklanka ugotowane czerwonej soczewicy
  • biała cześć z 1/2 pora
  • 5 suszonych pomidorów
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej słodkiej
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej ostrej
  • 3 łyżeczki sezamu czarnego
  • 2 ząbki czosnku
  • olej kokosowy
  • pieprz, sól
- ciasto
  •  200 g mąki tortowej
  •  130 ml wrzącej wody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka oleju (ja użyłam z siemienia lnianego)
- sos
  •  2 łyżki sosu sojowego ciemnego
  •  2 łyżki sosu sojowego jasnego
  •  1 łyżeczki soku z limonki
  •  2 łyżki wody 
  • 1 ząbek czosnku
  •  3 cm świeżej chili




Przygotowanie:

Ciasto: wszystkie składniki łączymy ze sobą i wyrabiamy ciasto. Wyrobiona kulę zawijamy w folię spożywczą i odkładamy na 0,5 godz. w lodówce.

Farsz: Por kroimy z cieniutkie paseczki i podsmażamy na oleju kokosowym, następnie dodajemy pokrojona w kosteczkę czerwoną paprykę, jak zmięknie dodajemy suszone pomidory i na koniec ugotowaną soczewicę. Całość przyprawiamy czosnkiem, papryczką wędzoną, pieprzem i solą. Na koniec dodajemy sezam. 

Sos: w miseczce mieszamy, sos sojowy ciemny i jasny, sok z limonki, wodę, sprasowany czosnek i świeżą chili pokrojoną w cieniutką kosteczkę. Najlepiej sos przygotować ok. 2 h wcześniej.




Ciasto na pierożki rozwałkowujemy bardzo cieniuteńko, kroimy w kwadraty i na środek dodajemy farsz. Wszystkie roki ciągniemy ku górze i wychodzi malutki pierożek :). 

Pierożki gotujemy na parze przez ok. 7 min.

Podajemy z sosem ;)






26 komentarzy:

  1. Bardzo oryginalne, ślicznie wyglądają, a smakują na pewno nieziemsko:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepis na nadzienie z soczewicy na pewno wykorzystamy do sajgonek, bo akurat papier ryżowy kupiłyśmy :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudne!
    uwielbiam takie azjatyckie smaki...

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam i z pewnością wypróbuję ten przepis! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wow. Perfekcja w każdym calu pierożka. :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Fajnie to wygląda chętnie bym sprubowałą

    OdpowiedzUsuń
  7. Nigdy nie jadłam chińskich pierożków, ale Twoje wyglądają jak małe dzieła sztuki, brawo :)

    http://crafty-zone.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  8. Narobiłaś mi smaka, fajne te pierożki

    OdpowiedzUsuń
  9. Ojoj ale malutkie pyszności, też chcę takie :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Chętnie bym takie pierożki zjadła :) Wyglądają super, takie urocze :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Wyglądają cudownie, a skład nadzienia bardzo mi się podoba - uwielbiam wszelkie mieszaniny na bazie soczewicy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nadzienie idealnie się sprawdziło w pierożkach :)

      Usuń
  12. smakowite pierożki. Ostatnio też robiłam z soczewicą, ale takie zwykłe, po polsku;)

    OdpowiedzUsuń
  13. Pomysł bombowy. Wyglądają obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Jak smakują? To nieważne, ważne, że wyglądają obłędnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  15. Pierożki są genialne, smakują nieziemsko! Smakosze mięsa kłócili się ze mną że tam jest dużo boczku 🙂
    Więc jeżeli mam zrobić na obiad te danie to słyszę "a zrobisz te pyszne pierożki z boczkiem bez boczku?"
    Dziękuję za przepis !

    OdpowiedzUsuń