- 2 szklanki purée z
batatów
- 2 szklanki mąki
pszennej
- 1 szklanka tapioki
- 15 namoczonych daktyli
- 100 g mleka roślinnego
- 100 g oleju kokosowego
- 2 jajka
- 100 g drożdży
- kilka posiekanych orzechów włoskich
- 2 łyżki purée z batatów
- 2 namoczone daktyle
- cukier puder do posypania
- 2 szklanki purée z
batatów
Przygotowanie:
Bataty dokładnie
myjemy przekrawamy na pół, każdą
z połówek smarujemy olejem kokosowym i zapiekamy w piekarniku przez ok 20 min w
180 st.
Jak ostygną blendujemy,
aż powstanie konsystencja purée.
Daktyle zalewamy gorącą wodą i moczymy przez 10 min, następnie miksujemy
na gładko.
Mąki mieszamy z mlekiem, drożdżami i jajkami, a następnie dodajemy purée z batatów, zmiksowane
daktyle i dokładnie mieszamy.
Ciasto wykładamy na
wysmarowaną olejem kokosowym foremkę i pieczemy 30 min w 185 st.
Polewa:
Daktyle i purée miksujemy na gładko, następnie
dodajemy 2 łyżki wody.
Jak babka ostygnie, nakładamy polewę, i oprószamy cukrem pudrem i
posiekanymi orzechami włoskimi.
Smacznie :)
OdpowiedzUsuńAle ma świetny kolor! :D
OdpowiedzUsuńNo to chyba nie trzeba mówić na jaką babkę mamy najbardziej ochotę bo to oczywiste :D
OdpowiedzUsuńBardzo fajny pomysł z tymi batatami. Babka wygląda super i na pewno jest przepyszna :)
OdpowiedzUsuńAle fajna babeczka, podoba mi się ten przepis. Kochana życzę wspaniałych Świąt Wielkanocnych spędzonych w rodzinnej i radosnej atmosferze :-)
OdpowiedzUsuńDziękuje, rownież życzę spokojnych rodzinnych i smacznych Świat Wielkanocnych:)
OdpowiedzUsuń