czwartek, 24 marca 2016

Wielkanocna babka z purée z batatów





Potrzebne składniki: 
    • 2 szklanki purée z batatów
    •  2 szklanki mąki pszennej 
    • 1 szklanka tapioki
    • 15 namoczonych daktyli
    • 100 g mleka roślinnego
    •  100 g oleju kokosowego
    •  2 jajka
    • 100 g drożdży 
    • kilka posiekanych orzechów włoskich
    • 2 łyżki purée z  batatów
    • 2 namoczone daktyle 
    • cukier puder do posypania




 Przygotowanie:


Bataty dokładnie myjemy przekrawamy na pół, każdą z połówek smarujemy olejem kokosowym i zapiekamy w piekarniku przez ok 20 min w 180 st. 
Jak ostygną blendujemy, aż powstanie konsystencja purée. 
Daktyle zalewamy gorącą wodą i moczymy przez 10 min, następnie miksujemy na gładko.

Mąki mieszamy z mlekiem, drożdżami i jajkami, a następnie dodajemy purée z batatów, zmiksowane daktyle i dokładnie mieszamy. 
Ciasto wykładamy na wysmarowaną olejem kokosowym foremkę i pieczemy 30 min w 185 st.

Polewa:

Daktyle i purée miksujemy na gładko, następnie dodajemy 2 łyżki wody.


Jak babka ostygnie, nakładamy polewę, i oprószamy cukrem pudrem i posiekanymi orzechami włoskimi.





6 komentarzy:

  1. No to chyba nie trzeba mówić na jaką babkę mamy najbardziej ochotę bo to oczywiste :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajny pomysł z tymi batatami. Babka wygląda super i na pewno jest przepyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale fajna babeczka, podoba mi się ten przepis. Kochana życzę wspaniałych Świąt Wielkanocnych spędzonych w rodzinnej i radosnej atmosferze :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziękuje, rownież życzę spokojnych rodzinnych i smacznych Świat Wielkanocnych:)

    OdpowiedzUsuń