niedziela, 27 marca 2016

Świąteczny pasztet z selera i jarmużu




Potrzebne składniki: 
  • 2 średnie selery 
  •  4 łodygi selera naciowego
  • garść jarmużu
  • 1 cebula
  • 5 ziaren pieprzu kolorowego
  • 3 liście laurowe
  • 3 ziarna jałowca
  • 3 ziarna ziela angielskiego 
  • łyżeczka papryki wędzonej ostrej

  • łyżeczka papryki wędzonej słodkiej
  • 4 łyżki oleju kokosowego
  • garść orzechów włoskich
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki mąki jaglanej
  • 2 jajka
  • łyżeczka babki plesznik
  • garść orzechów włoskich
  • 0,5 pęczka pietruszki zielonej

  • 2 łyżki czosnku niedźwiedziego
  • pieprz, sól   




 Przygotowanie:


Seler - bulwa obieramy ze skóry dokładnie myjemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach, seler naciowy myjemy i też ścieramy. Cebulę kroimy w kostkę, dodajemy ziele angielskie, pieprz, jałowiec, liść laurowy i podsmażamy na oleju kokosowym. Jak cebula się zeszkli dodajemy starty korzeń selera, całość dokładnie mieszamy ok. 20 min aż seler zmięknie. Wyciągamy ziele angielskie, jałowiec, liść laurowy i blendujemy na gładką masę. Dodajemy starty seler naciowy, orzechy włoskie, przyprawy: paprykę wędzoną, pieprz, sól, pokrojony w kosteczkę czosnek, czosnek niedźwiedzi, babkę plesznik i posiekana natkę pietruszki. Całość mieszamy i dodajemy mąkę, olej kokosowy (2 łyżki), jajka. Przygotowany pasztet przekładamy do naczynia w którym będziemy go zapiekać. 
Pieczemy w 180 st przez ok 35 min.









 

16 komentarzy:

  1. Pyszny!
    U mnie też selerowy wśród mięsnych...
    Radosnych świąt!

    OdpowiedzUsuń
  2. A to Ci niespodzianka... Pasztet bez odrobiny mięsa? Jestem ciekawa smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Niestety w tym roku nie zdążyłyśmy sobie pasztetu zrobić :( Ale nam teraz smaku narobiłaś na niego :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Fajny pasztecik. Z chęcią bym spróbowała jak smakuje :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Fajny pasztecik. Z chęcią bym spróbowała jak smakuje :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam domowe pasztety! Smakują zupełnie inaczej niż te kupne :) Pyszności!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wszystko domowe 1000 razy lepiej smakuje niż kupne :)

      Usuń
  7. Pasztet wygląda wspaniale. Ciekawa jestem jego smaku :)))

    OdpowiedzUsuń
  8. Nie jestem zwolenniczką pasztetów, ale ten wygląda nieziemsko :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Świetny! Muszę wziąć się za robienie pasztetów ;) Siostra robi z marchewki - jest rewelacyjny! Teraz Ty dajesz TAKĄ propozycję! Ach! Nic, tylko działać! ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja osobiście uwielbiam pasztety warzywne - polecam Ci z batatów i z buraka :)

      Usuń
  10. takiego pasztetu jeszcze nigdy nie jadłam. wygląda pysznie. pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  11. Nie jadłam takiego pasztetu ale chętnie bym zjadła :D

    OdpowiedzUsuń
  12. Musiał być bardzo smaczny. Muszę spróbować. A Ciebie chciałabym zaprosić do udziału w mojej akcji Pieczarkowy Tydzień, która startuje już w poniedziałek. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń