niedziela, 20 marca 2016

Naturalne barwienie jajek wielkanocnych

Jednym z bardzo ważnym punktem w przygotowaniu do świąt są kolorowe pisanki, od dziecka pamiętam jak mama je kolorowała na jednolity kolor, a później wszystkie dzieci skrobały wzorki :).
Proponuję skorzystać z Naturalnych barwników, które występują w naturze. Do barwienia najlepiej jest użyć surowe jajka, które gotujemy wraz z naturalnymi barwnikami. Najlepiej jest pozostawić jajka wraz z barwnikami na noc, dodając do każdego po 3 łyżki octu. 
Niestety nie każdy barwnik jest trwały, ale jajka marmurkowe też wyszły ładne, a dodatkowo są naturalne :)

Przygotowanie:




- Brązowe jajka - z liści cebuli oraz szyszek leszczyny 





- Czerwone jajka - wywar z buraków 



- Zielone jajka - młoda trawa


- Niebieskie jajka - liście czerwonej kapusty


- Żółte jajka - wywar z rumianku


Jajka powstały na wsi gdzie dostęp do natury bliski :)









7 komentarzy:

  1. Bardzo ciekawe sposoby. jajeczka pięknie się wybarwiły. Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super sposoby. Jajeczka wyglądają ślicznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Najlepsze jest domowe farbowanko jajek :) U mnie wiedzie prym kolor bordowy z łupin cebuli :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Fajnie bo każde jajeczko jest nieco inne i wyjątkowe :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Pięknie!
    A ta wiejska kuchnia , co za widok.
    U mnie barwiło się jaja młodym żytem, łupinami cebuli, burakami.

    OdpowiedzUsuń
  6. Zaskoczył mnie sposób na niebieskie jajka :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Wow.. te niebieskie również mnie zaskoczyły :-)

    OdpowiedzUsuń