Gnocchi to rodzaj włoskich klusek. Są bardzo sycące, tanie oraz co najważniejsze bardzo smaczne. Aby wzbogacić ich smak postanowiłam zrobić je ze szpinakiem.
Gnocchi szpinakowe są miękkie, ładne i smakują cudownie. Polane oliwą i startym parmezanem nie potrzebują żadnego towarzystwa :)
Potrzebne składniki:
- 1 kg ugotowanych ziemniaków w mundurkach
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 0,5 szklana mąki ziemniaczanej
- 1 jajko
- szpinak w liściach
- 2 ząbki czosnku
- 1/3 startej gałki muszkatołowej
- 3 łyżki soku z cytryny
- pieprz, sól
Przygotowanie:
Gotujemy ziemniaki w mundurkach, lekko studzimy i ciepłe obieramy, przeciskamy przez praskę.
Rozmrożony szpinak wrzucamy na patelnię, dodajemy starte 2 ząbki czosnku, gałkę muszkatołową, pieprz i sól i mieszamy. Po ok. 5 minutach dodajemy sok z cytryny i dusimy przez ok. 5 min. Ostygnięty szpinak mieszamy z ziemniakami, dodajemy mąki, jajko i wyrabiamy ciasto. Następnie lepimy gnocchi, które wrzucam do wrzącej i osolonej wody, gotujemy przez 2 minuty aż nie wypłyną.
Podajemy z oliwą i startym parmezanem.
Rozmrożony szpinak wrzucamy na patelnię, dodajemy starte 2 ząbki czosnku, gałkę muszkatołową, pieprz i sól i mieszamy. Po ok. 5 minutach dodajemy sok z cytryny i dusimy przez ok. 5 min. Ostygnięty szpinak mieszamy z ziemniakami, dodajemy mąki, jajko i wyrabiamy ciasto. Następnie lepimy gnocchi, które wrzucam do wrzącej i osolonej wody, gotujemy przez 2 minuty aż nie wypłyną.
Podajemy z oliwą i startym parmezanem.
oo to coś dla mnie! nie robiłam a nie raz zamierzałam :)
OdpowiedzUsuńGnochi jadłam raz i bardzo mi smakowało, jednak ja bym potraktowała to jako dodatek do obiadu zamiast porcji ryżu czy innych węglowodanów. Ciekawa alternatywa
OdpowiedzUsuńNigdy nie robiłam, ale spróbuję, bo uwielbiam szpinak.
OdpowiedzUsuńDanie w 100% w moim guście ;) Nigdy czegoś takiego nie jadłam, ale jestem pewna, że smakuje świetnie, patrząc na składniki ;)
OdpowiedzUsuńAle trafiłaś z tym daniem, uwielbiam gnocchi ze szpinakiem, dla mnie to jest danie bogów :D
OdpowiedzUsuńUwielbiam gnocchi. Z tego przepisu tym bardziej wyglądają apetycznie. :)
OdpowiedzUsuńRobiłam podobne kluseczki, pyszne były
OdpowiedzUsuńFaktycznieproste i z całą pewnością pyszne. A do tego jakie wiosenne!
OdpowiedzUsuńFaktycznieproste i z całą pewnością pyszne. A do tego jakie wiosenne!
OdpowiedzUsuńteż planuję zasmakować w najbliższym czasie w gnocchi, tyle że planowałam wykonać wersję pomidorową. ;)
OdpowiedzUsuńO też fajnie, czekam na recenzję; )
UsuńFajnie, zielono i smacznie :)
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis, uwielbiam gnocchi
OdpowiedzUsuńNigdy typowych gnocchi nie jadłyśmy ale wyglądają jak nasze kopytka :)
OdpowiedzUsuńDokładnie są bardzo podobne do naszych kopytek; )
Usuńaż ślinka cieknie! Wygląda przepysznie
OdpowiedzUsuńWiosennie i pysznie :)
OdpowiedzUsuńPalce lizać, wyglądają pysznie. :)
OdpowiedzUsuńGnocchi ze szpinakiem musiało mieć niesamowity smak;)
OdpowiedzUsuńPrzepięknie się prezentują!
OdpowiedzUsuńpysznie, sama raczej bym nie zrobiła, ale wprosić się - chętnie :)
OdpowiedzUsuńJuż zjedzone, ale następnym razem zapraszam; )
UsuńJakie pyszności :) Piękny mają kolorek
OdpowiedzUsuńWyglądają tak pysznie, że zjadłabym od razu wszystkie :-)
OdpowiedzUsuńsuper pomysł !
OdpowiedzUsuń