piątek, 13 marca 2015

Gnocchi ze szpinakiem




Gnocchi to rodzaj włoskich klusek. Są bardzo sycące, tanie oraz co najważniejsze bardzo smaczne. Aby wzbogacić ich smak postanowiłam zrobić je ze szpinakiem. 
Gnocchi szpinakowe są miękkie, ładne i smakują cudownie. Polane oliwą i startym parmezanem nie potrzebują żadnego towarzystwa :) 


Potrzebne składniki: 
  • 1 kg ugotowanych ziemniaków w mundurkach
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklana mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • szpinak w liściach
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/3 startej gałki muszkatołowej 
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • pieprz, sól

Przygotowanie:


Gotujemy ziemniaki w mundurkach, lekko studzimy i ciepłe obieramy,  przeciskamy przez praskę. 
Rozmrożony szpinak wrzucamy na patelnię, dodajemy starte 2 ząbki czosnku, gałkę muszkatołową, pieprz i sól i mieszamy. Po ok. 5 minutach dodajemy sok z cytryny i dusimy przez ok. 5 min. Ostygnięty szpinak mieszamy z ziemniakami, dodajemy mąki, jajko i wyrabiamy ciasto. Następnie lepimy gnocchi, które wrzucam do wrzącej i osolonej wody, gotujemy przez 2 minuty aż nie wypłyną. 
Podajemy z oliwą i startym parmezanem. 





25 komentarzy:

  1. oo to coś dla mnie! nie robiłam a nie raz zamierzałam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Gnochi jadłam raz i bardzo mi smakowało, jednak ja bym potraktowała to jako dodatek do obiadu zamiast porcji ryżu czy innych węglowodanów. Ciekawa alternatywa

    OdpowiedzUsuń
  3. Nigdy nie robiłam, ale spróbuję, bo uwielbiam szpinak.

    OdpowiedzUsuń
  4. Danie w 100% w moim guście ;) Nigdy czegoś takiego nie jadłam, ale jestem pewna, że smakuje świetnie, patrząc na składniki ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale trafiłaś z tym daniem, uwielbiam gnocchi ze szpinakiem, dla mnie to jest danie bogów :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam gnocchi. Z tego przepisu tym bardziej wyglądają apetycznie. :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Robiłam podobne kluseczki, pyszne były

    OdpowiedzUsuń
  8. Faktycznieproste i z całą pewnością pyszne. A do tego jakie wiosenne!

    OdpowiedzUsuń
  9. Faktycznieproste i z całą pewnością pyszne. A do tego jakie wiosenne!

    OdpowiedzUsuń
  10. też planuję zasmakować w najbliższym czasie w gnocchi, tyle że planowałam wykonać wersję pomidorową. ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Świetny przepis, uwielbiam gnocchi

    OdpowiedzUsuń
  12. Nigdy typowych gnocchi nie jadłyśmy ale wyglądają jak nasze kopytka :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie są bardzo podobne do naszych kopytek; )

      Usuń
  13. aż ślinka cieknie! Wygląda przepysznie

    OdpowiedzUsuń
  14. Palce lizać, wyglądają pysznie. :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Gnocchi ze szpinakiem musiało mieć niesamowity smak;)

    OdpowiedzUsuń
  16. pysznie, sama raczej bym nie zrobiła, ale wprosić się - chętnie :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Jakie pyszności :) Piękny mają kolorek

    OdpowiedzUsuń
  18. Wyglądają tak pysznie, że zjadłabym od razu wszystkie :-)

    OdpowiedzUsuń