niedziela, 20 listopada 2016

Makaron ze szpinakiem





Wiele osób ma uraz z dzieciństwa do szpinaku, szczególnie tego ze szkolnej stołówki. Ja całe szczęście miałam mamę która była w domu i codziennie gotowała smaczne obiadki. Szpinak niewłaściwie przygotowany jest nie dobry, ale doprawiony czosnkiem, cytryną i gałką muszkatołowej smakuje jak marzenie






Potrzebne składniki:


  • szpinak w liściach
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki mleczka kokosowego
  • 1/3 startej gałki muszkatołowej 
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • dowolny makaron
  • 0,5 szklanki startego parmezanu
  • garść kiełek ulubionych
  • pieprz, sól





Przygotowanie:


Dokładnie umyty szpinak wrzucamy na patelnię, dodajemy starte 2 ząbki czosnku, gałkę muszkatołową, pieprz i sól i mieszamy. Po ok. 5 minutach dodajemy sok z cytryny, mleczko kokosowe i dusimy przez ok. 5 min. Makaron gotujemy al dente, mieszamy ze szpinakiem. Całość posypujemy parmezanem i ulubionymi kiełkami




7 komentarzy:

  1. Mniam! Często robię podobny obiadek:D

    OdpowiedzUsuń
  2. My też na szczęście nie musiałyśmy się stołować na szkolnym jedzeniu ;-) szpinak zawsze lubiłyśmy a najlepiej zawsze go robiła nasza babcia na śmietanie :-P Twoja zdrowszą wersja bardzo nam odpowiada :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja za szpinaczkiem nie przepadam :) chociaż skosztowała bym tego dania :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam wszystko ze szpinakiem!:)
    mikrouszkodzeniaa.wordpress.com

    OdpowiedzUsuń
  5. W ostatnim czasie nawet polubiłam szpinak i mogłabym jeść go prawie codziennie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. I teraz własnie mam na taki ochotę. :P

    OdpowiedzUsuń
  7. Fajna propozycja. Jako, że w młodości nie karmiono mnie szpinakiem, jego smak odkryłam sama i bardzo polubiłam:)

    OdpowiedzUsuń