poniedziałek, 13 marca 2017

Zupa z boczniaków

                   




 Składniki:

  • 300 gr boczniaków
  • 1 l wywaru warzywnego
  • 1 cebula
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • 1/2 łyżeczki papryczki ostrej
  • 1 łyżka majeranku
  • 5 kulek pieprzu kolorowego
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 1/2 łyżeczki rozmarynu
    sól, pieprz



Przygotowanie:

Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oleju kokosowym wraz z liściem laurowym, zielem angielskim i kulkami kolorowego pieprzu. Jak cebula się zeszkli, dodajemy umyte i pokrojone w paseczki boczniaki - całość smażymy przez ok. 10 min. następnie zalewamy wywarem warzywnym i gotujemy przez ok. 20 min. 

Zupę doprawiamy majerankiem, rozmarynem, papryczką, pieprzem i solą.  






11 komentarzy:

  1. Kiedyś często robiłyśmy "flaczki" z boczniaków :) Musimy do nich wrócić :D Pycha :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Flaczki z boczniakami? Wow

    OdpowiedzUsuń
  3. Boczniaki uwielbiam i niedawno robiłam je z mięsem. Trzeba się zabrać za zrobienie zupki. :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie dałabym się długo namawiać, pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie lubię grzybów, więc to nie dla mnie ale podoba mi się garnuszek :)

    OdpowiedzUsuń
  6. zupa wspaniała, ale ten kubeczek z sową - najwspanialszy! <3

    OdpowiedzUsuń
  7. Szkoda, ze nie mogę jeść grzybów. :c

    OdpowiedzUsuń