Marynowane
tofu idealnie nadaje się do dania głównego podsmażone z warzywami i ryżem smakuje wybornie :)
Składniki:
- 1 opakowanie zamarynowanego tofu (przepis znajdziesz tutaj)
- ryż
- 1/2 cukinii
- 1/3 pora
- 2 ząbki czosnku
- 1 cukinia czerwona
- garść kiełek na patelnię
- 2 łyżki płatków drożdżowych
- olej kokosowy
- pieprz, sól
Przygotowanie:
Pora dokładnie myjemy, kroimy w talarki i podsmażamy na oleju kokosowym wraz z wyciśniętym przez praskę czosnkiem. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę, cukinię i tofu. Całość przyprawiamy pieprzem, solą i podsmażamy aż warzywa zmiękną. Na koniec dodajemy kiełki i danie gotowe.
Ze względu iż tofu jest zamarynowane w przyprawach nie musimy dania mocno doprawiać.
Podajemy z ugotowanym ryżem.
To danie bardzo mnie kusi!
OdpowiedzUsuńJeżeli chodzi o tofu, to właśnie akceptuję marynowane lub wędzone. Ale tylko z pewnego źródła. Obawiam się soi GMO...
Od jakiegoś czasu też jesteśmy miłośniczkami tofu :D W takiej potrawce smakuje wybornie :)
OdpowiedzUsuńlubię tofu chyba w każdej postaci :)
OdpowiedzUsuńPyszny przepis na obiad. Bardzo lubimy tofu. Pozdrawiamy :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam tego typu dania, Twoje wygląda bardzo apetycznie :-)
OdpowiedzUsuń