piątek, 26 sierpnia 2016

Frittata z młodymi ziemniakami, kurkami i brokułem




                                                                   Składniki:
  • 6 młodych ziemniaków
  • 150 gr kurek
  • 1 brokuł
  • 1 mała cebula
  • 2 łyżki migdałowego parmezanu (przepis znajdziesz tutaj).
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka wędzonej ostrej papryki
  • 3 jajka
  • 3 łyżki oleju kokosowego
  • 2 łyżeczki rozmarynu
    sól, pieprz


Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy i kroimy w grubą kostkę, gotujemy wraz z brokułem podzielonym na różyczki, aż warzywa będą na wpół miękkie. 
Cebulą kroimy w kosteczkę i podsmażamy na oleju kokosowym, jak cebula się zeszkli dodajemy dokładnie umyte kurki (mogą być przekrojone na pół - ale nie muszą). Całość przyprawiamy czosnkiem, rozmarynem, pieprzem, solą i smażymy aż kurki puszczą sok.
 Ziemniaki, brokuł i kurki mieszamy w misce, przyprawiają pieprzem, solą, rozmarynem, ostrą papryką. W małej miseczce mieszamy jajka z olejem kokosowym (1 łyżka oleju), warzywa przekładamy do wysmarowanego naczynia i polewamy jajkiem. 
Frittatę zapiekamy w piekarniku przez 25 min w 180 st. Przed podaniem posypujemy migdałowym parmezanem. 
 






18 komentarzy:

  1. Wygląda obiecująco smacznie! Jeszcze nie jadłam niczego podobnego :)
    >FOXYDIET<

    OdpowiedzUsuń
  2. Niedawno robiłyśmy frittatę z cukinią i papryką i też wyszła pyszna ale Twoja to jest full wypas :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Brzmi i wygląda bardzo smakowicie :-) Zainspirowałaś mnie do przygotowania tego dania!

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo apetyczny skład i świetnie się prezentuje w przekroju :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Rewelacyjnie wygląda :-) zjadło by się ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. MMM ale smaka nam narobiłaś tym przepisem. Świetne połączenie składników. Pozdrawiamy. :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ciekawy przepis. Uwielbiam dania z kurkami.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Hmm, to połączenie chyba nie dla mnie.

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda obłędnie!! :)
    pozdrawiam, mikrouszkodzenia.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  10. Grzybów jeszcze tego lata nie jadłam. Poproszę kawałek. :D

    OdpowiedzUsuń