Składniki:
- 300 gr boczniaków
- 1 l wywaru warzywnego
- 1/2 łyżeczki papryczki ostrej
- 1 łyżka majeranku
- 5 kulek pieprzu kolorowego
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 1/2 łyżeczki rozmarynu
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oleju kokosowym wraz z liściem laurowym, zielem angielskim i kulkami kolorowego pieprzu. Jak cebula się zeszkli, dodajemy umyte i pokrojone w paseczki boczniaki - całość smażymy przez ok. 10 min. następnie zalewamy wywarem warzywnym i gotujemy przez ok. 20 min.
Zupę doprawiamy majerankiem, rozmarynem, papryczką, pieprzem i solą.
Nie ma to jak domowa zupka:)
OdpowiedzUsuńKiedyś często robiłyśmy "flaczki" z boczniaków :) Musimy do nich wrócić :D Pycha :D
OdpowiedzUsuńFlaczki z boczniakami? Wow
OdpowiedzUsuńBoczniaki uwielbiam i niedawno robiłam je z mięsem. Trzeba się zabrać za zrobienie zupki. :-)
OdpowiedzUsuńPychotkaaa
OdpowiedzUsuńNie dałabym się długo namawiać, pycha :)
OdpowiedzUsuńNie lubię grzybów, więc to nie dla mnie ale podoba mi się garnuszek :)
OdpowiedzUsuń;)
Usuńzupa wspaniała, ale ten kubeczek z sową - najwspanialszy! <3
OdpowiedzUsuńDziękuje ;)
UsuńSzkoda, ze nie mogę jeść grzybów. :c
OdpowiedzUsuńale fajna zupka
OdpowiedzUsuń