środa, 31 sierpnia 2016

Zupa z kurkami i mleczkiem kokosowym

                  


Kurka inaczej zwana pieprznik jadalny pojawia się w naszych lasach  od czerwca do września. Jest pięknie żółciutka, dzięki czemu łatwo ją znaleźć w ściółce. Kurki składają się głównie z wody, uwielbiamy je ze względu na ich walory odżywcze i smakowe – zachwycają wyrazistym i zarazem delikatnym smakiem. I tak wyszła zupa – delikatna i zarazem wyrazista w smaku.

                  Składniki:

  • 300 gr kurek
  • 1 l wywaru warzywnego
  •  5 ziemniaków
  • 1 cebula
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • 5 kulek pieprzu kolorowego
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 1/2 łyżeczki rozmarynu

  •  70 ml mleczka kokosowego

  •  2 łyżki oleju sezamowego
  •  1/2 pęczka koperku
  • sól, pieprz


Przygotowanie:

Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oleju kokosowym wraz z liściem laurowym, zielem angielskim i kulkami kolorowego pieprzu. Jak cebula się zeszkli dodajemy umyte kurki - smażymy przez ok. 10 min, następnie całość zalewamy wywarem warzywnym, doprawiamy rozmarynem pieprzem, solą, dodajemy ugotowane i pokrojone w kosteczkę ziemniaki, całość gotujemy ok. 20 min.  
Na koniec dodajemy mleczko kokosowe i poszatkowany koperek.







18 komentarzy:

  1. W takim zestawieniu kurek jeszcze nie jadłam. Muszą smakować wybornie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kurki z mleczkiem kokosowym? :D Bardzo fajny duet musiało stworzyć :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Taka zupka to musi wyśmienicie smakować :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Za grzybami nie przepadam, więc niestety pomysł na danie nie dla mnie.

    OdpowiedzUsuń
  5. kusząca,smacznie wygląda:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Takiej zupy jeszcze nie jadłam. Kurki zwykle dodaję do barszczu białego. Przepis zapisuję:)

    OdpowiedzUsuń
  7. ciekawe połączenie mleka kokosowego z grzybami

    OdpowiedzUsuń
  8. Kreatywna zupka, powiem szczerze. :D
    Poproszę miseczkę.

    OdpowiedzUsuń
  9. Ale nabrałam ochoty na zupę grzybową, ugh!

    OdpowiedzUsuń
  10. Pięknie podana i na pewno smaczna :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ale mam ochotę na taką domowa zupkę!!
    pozdrawiam, mikrouszkodzenia.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  12. U nas dziś była podobna. Świetna :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Połączenie kurek i mleczka kokosowego jest naprawdę genialne. Bardzo fajny przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  14. O tak, dziś chętnie zjadłabym taką zupkę :)

    OdpowiedzUsuń