poniedziałek, 1 sierpnia 2016

Zapiekane młode ziemniaczki z kurkami i pieczarkami


  

Potrzebne składniki:
  • 6 średniej wielkości młodych ziemniaków

  • 100 g kurek
  • 4 duże pieczarki
  •  1 cebula
  • 2 gałązki świeżego tymianku
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  •  0,5 łyżeczki soli himalajskiej
  • 5 łyżek oleju kokosowego
  • 1 łyżeczka wędzone papryki
  • 2 łyżki płatków drożdżowych
  • 2 łyżki oliwy z oliwek





Przygotowanie:


Ziemniaczki dokładnie myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Przekrawamy na połówki i układamy na blaszce. Każdą połówkę ziemniaka smarujemy pędzelkiem oliwą i solimy.
Zapiekamy w piekarniku w temp. 180 st. przez ok. 40 min – aż ziemniaczki będą miękkie.
W międzyczasie kroimy cebulę w kostkę i podsmażamy na patelni na oleju kokosowym. Jak cebulka się zeszkli dodajemy umyte kurki i pieczarki pokrojone w niedużą kostkę. Całość przyprawiamy pieprzem, solą rozmarynem i tymiankiem.

Upieczone ziemniaki wyjmujemy z piekarnika i jak lekko wystygną wydrążamy środek (najlepiej łyżeczką).
Miąższ kroimy w kostkę i dodajemy do grzybów dokładnie mieszając.
Każdy wydrążony ziemniak posypujemy rozmarynem, solą i wędzona papryczką, a następnie nakładamy farsz i posypujemy płatkami drożdżowymi.
Przygotowane ziemniaczki zapiekamy w 180 st. przez 10 minut.







11 komentarzy:

  1. uwielbiam ziemniaczki,a tu jeszcze kurki pycha !

    OdpowiedzUsuń
  2. Do takich ziemniaczków już nic więcej nam nie potrzeba do szczęścia na obiad :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Rarytasik dla mojego męża ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jeszcze takie świeże, młode... Niebo!

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie lubię grzybów, ale super pomysłowe danie! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie lubię grzybów, ale super pomysłowe danie! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo mi się podoba takie nadzienie i z pewnością było to bardzo smaczne danie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo mi się podoba takie nadzienie i z pewnością było to bardzo smaczne danie :)

    OdpowiedzUsuń