Potrzebne składniki:
- 2 średnie bakłażany
- świeża kolendra (ok. 0,5 pęczka)
- 1 cebula
- 0,5 łyżeczki ostrej papryczki chili
- 2 ząbki czosnku
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- 3 łyżki octu
- sól, pieprz
- 200 g orzechów włoskich
Przygotowanie:
Przygotowane tak plastry bakłażana układamy na blaszce wyłożonej pergaminem lekko smarujemy oliwą i zapiekamy w temp. 180 st. przez ok. 5-10 min. aż zmiękną.
Orzechy miksujemy w blenderze, następnie dodajemy do nich pozostałe składanki: cebula (pokrojona na ćwiartki), kolendra, czosnek - całość blendujemy na gładką masę. Następnie dolewamy oliwę, ocet, sól, pieprz, papryczkę chili i dokładnie mieszamy.
Jak przestygną plastry z bakłażana, na każdy z nich nakładamy farsz i zwijamy w roladkę.
Tak przygotowane bakłażany idealnie pasują na przekąską, przystawkę lub z ryżem lub kaszą na danie główne.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz