Potrzebne składniki:
- 1 szklanka maku
- 1/2 szklanki kaszy jaglanej
- 1 szklanka wiórków kokosowych
- 2 szklanki 100% soku jabłkowego
- 1/2 szklanki śliwek suszonych
- 1 jabłko pokrojone w kostkę
- 2 łyżki erytrolu (lub cukru brązowego)
Polewa:
- 1 gorzka czekolada
- 20 g masła
- 1 żółtko
- 170 g erytrolu
- 50 g mleka
Kaszę jaglaną prażymy na patelni aby pozbyć się z niej goryczki. Sok jabłkowy (najlepiej samemu zrobić w sokowirówce ze świeżych jabłek) grzejemy w garnku i doprowadzamy do wrzenia. Następnie do soku dodajemy mak, wiórki kokosowe oraz kaszę jaglaną. Całość gotujemy aż wszystkie składniki zmiękną (ok. 20 min). Powstałą masę miksujemy i następnie dodajemy suszone śliwki, jabłko pokrojone w kostkę i cukier cały czas mieszając. Masę przekładamy do formy i zapiekamy w 180 st przez 50 min.
Polewa:
Rozdrobnioną czekoladę wraz z masłem podgrzewamy na małym ogniu aż do nierozpuszczenia następnie dodajmy pozostałe składniki cukier (ja dodałam erytrol), żółtko i mleko. Polewę mieszamy aż wszystkie składniki się połączą. Wylewamy na ostudzone ciasto.
Polewa:
Rozdrobnioną czekoladę wraz z masłem podgrzewamy na małym ogniu aż do nierozpuszczenia następnie dodajmy pozostałe składniki cukier (ja dodałam erytrol), żółtko i mleko. Polewę mieszamy aż wszystkie składniki się połączą. Wylewamy na ostudzone ciasto.
Przepyszny makowiec! Serdecznie dziekuje za slodka inspiracje. Idealnie dobrane skladniki I proporcje. Ciasto nie jest mdle, ale wysmienicie nawilzone. W mojej wersji nie miksowalam ciasta, dodalam daktyle zamiast cukru. Fantastyczny smak!
OdpowiedzUsuńsuuper bardzo się cieszę, również spróbuję zastąpić cukier daktylami :)
OdpowiedzUsuń