piątek, 19 sierpnia 2016

Ryż z marynowanym tofu


Marynowane tofu idealnie nadaje się do dania głównego podsmażone z warzywami i ryżem smakuje wybornie :)  

Składniki:
  • 1 opakowanie zamarynowanego tofu (przepis znajdziesz tutaj)
  • ryż
  • 1/2 cukinii
  • 1/3 pora
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cukinia czerwona
  • garść kiełek na patelnię
  • 2 łyżki płatków drożdżowych
  •  olej kokosowy
  • pieprz, sól



Przygotowanie:

Pora dokładnie myjemy, kroimy w talarki i podsmażamy na oleju kokosowym wraz z wyciśniętym przez praskę czosnkiem. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę, cukinię i tofu. Całość przyprawiamy pieprzem, solą i podsmażamy aż warzywa zmiękną. Na koniec dodajemy kiełki i danie gotowe. 
Ze względu iż tofu jest zamarynowane w przyprawach nie musimy dania mocno doprawiać. 
Podajemy z ugotowanym ryżem.    







5 komentarzy:

  1. To danie bardzo mnie kusi!
    Jeżeli chodzi o tofu, to właśnie akceptuję marynowane lub wędzone. Ale tylko z pewnego źródła. Obawiam się soi GMO...

    OdpowiedzUsuń
  2. Od jakiegoś czasu też jesteśmy miłośniczkami tofu :D W takiej potrawce smakuje wybornie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. lubię tofu chyba w każdej postaci :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszny przepis na obiad. Bardzo lubimy tofu. Pozdrawiamy :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam tego typu dania, Twoje wygląda bardzo apetycznie :-)

    OdpowiedzUsuń