- 1 pietruszka
- 0,5 selera
- biała część pora
- 1 mniejsza cebula
- 1/3 kalafiora
- 1 łyżka oleju kokosowy
- 0,5 gałki muszkatołowa
- pieprz, sól
- oliwa
- 5 szt topinamburu
- wywar warzywny
Przygotowanie:
Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni aż się zeszkli, następnie dodajemy również pokrojone w kostkę białe warzywa: seler pietruszka, por. Całość smażymy aż warzywa zmiękną co jakiś czas mieszając. Warzywa przekładamy do garnka zalewamy wywarem warzywnym, dodajemy kwiatki kalafiora , przyprawiamy pieprzem, solą i gałką muszkatołową (ja starłam pół gałki) i gotujemy przez ok. 15 min. Jak warzywa zmiękną blendujemy zupę na krem.
Topinambur obieramy i kroimy na plasterki, rozkładamy na blaszce wyłożonej pergaminem delikatnie pieprzymy i solimy i skrapiamy oliwą. Pieczemy w temp. 200 st przez ok 10 min.
Zupę podajemy z chipsami z topinamburu.
Topinambur obieramy i kroimy na plasterki, rozkładamy na blaszce wyłożonej pergaminem delikatnie pieprzymy i solimy i skrapiamy oliwą. Pieczemy w temp. 200 st przez ok 10 min.
Zupę podajemy z chipsami z topinamburu.
Ciekawi mnie smak topinambura, koniecznie muszę spróbować. :)
OdpowiedzUsuńTopinambur jest w smaku podobny do ziemniaków i słonecznika. Jest bardzo wartościowy odżywczy i bardzo łatwo się go przygotowuje - Polecam :)
OdpowiedzUsuń