- 1,5 l przecieru pomidorowego (przepis znajdziesz tutaj)
- 2 średnie cukinie
- 2 łyżki płatków drożdżowych
- 4 łyżki migdałowego parmezany (przepis znajdziesz tutaj)
- pieprz, sól
- zioła: majeranek, bazylia świeża, oregano
Przygotowanie:
Cukinie kroimy w paski i wykładamy naczynie w którym będziemy zapiekać, następnie posypujemy solą, pieprzem i majerankiem. Przecier pomidorowy doprawiamy solą pieprzem, majerankiem, bazylią świeżą, oregano oraz dodajemy aby go zagęścić płatki drożdżowe.
Na cukinii układamy makaron polewamy sosem pomidorowym i układamy paski cukinii i tak tworzymy 3 warstwy. Ostatnią warstwę posypujemy parmezanem migdałowym.
Na cukinii układamy makaron polewamy sosem pomidorowym i układamy paski cukinii i tak tworzymy 3 warstwy. Ostatnią warstwę posypujemy parmezanem migdałowym.
Zapiekamy w 200 st. przez 45 min. Zdjęcie zrobiłam na drugi dzień po zapiekaniu, w tym samym dniu tort rozwalał się :)
Wygląda rewelacyjnie i świetny pomysł na zdrowy obiadek :)
OdpowiedzUsuńświetny tort. i super pomysł na sycący obiad. pozdrawiam ciepło!
OdpowiedzUsuńA do tego świeczki i sto lat... ;) podoba mi się taki tort!
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł :)
OdpowiedzUsuńpięknie zrobiony! nietypowy sposób podania makaronu - genialne!
OdpowiedzUsuńHaha genialnie wygląda :D Świetny pomysł szczególnie z tymi cukiniami :D
OdpowiedzUsuńpodoba mi się ten cukiniowy spód.... no i całość oczywiście też! : )
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawie i efektownie się prezentuje :):) I patrząc na składniki to musiał świetnie smakować :)
OdpowiedzUsuńNigdy nie słyszałam/ nie widziałam takiego tortu, ale bardzo mi się podoba, muszę sobie przepisać ten przepis, wyszedł Ci naprawdę bardzo dobrze :D
OdpowiedzUsuńPS: Ja mam to szczęście (a może i nie), że ze względu na moje małe stópki też mogę kupować buty w zara kids. Chociaż jakby nie patrzeć - ich buty są naprawdę ładne, a w czasie wyprzedaży - tanie :) Pozdrawiam!
http://crafty-zone.blogspot.com/
Ciekawa propozycja, szczególnie dla takiej makaroniary, jak ja. :D
OdpowiedzUsuńŚwietnie się prezentuje! U mnie pewnie zagościł by dodatek mięsa, ale to chyba jedyna rzecz jaką bym zmieniła. No i w takiej wersji będę musiała spróbować.
OdpowiedzUsuńMożna zrobić wersję z mięsem - ja go nie jem i dlatego taka wersja :)
OdpowiedzUsuńTorcik bardzo ciekawy i pyszny zapewne :)! Pomysł z cukinią super!
OdpowiedzUsuńŁycho Smaków a może dasz się zaprosić do udziału w moim konkursie..?(patrz banerek z prawej strony bloga) - było by mi miło :) Pozdrawiam.
Olu, zrobiłam zakupy: kaszę, tofu i kokos i myślę ... tylko jest problem podstawowy bo nie lubię połączenia owocu w obiedzie, a też jestem mało deserowa - ten kokos mi mocno przeszkadza :). Ale myślę :). Pozdrawiam
UsuńŁYCHO :) może mąka kokosowa...? Ale mogą być użyte tylko tofu i kasza, będzie OK :) pozdrawiam.
Usuńa olej kokosowy też się liczy ?
UsuńTak, olej, mleczko i wszystko co kokosowe ;)
UsuńJadłabym! :D
OdpowiedzUsuńmam na niego ochotę :)
OdpowiedzUsuńrobiłam kiedyś podobny, jest genialny :)
OdpowiedzUsuń