Najlepszy barszcz na zakwasie :). Cała magia polega na kiszonych burakach, a wykonany z nich barszcz jest niezastąpionym gwoździem programu wigilijnej kolacji.
Potrzebne składniki:
- 1 porcja zakwasu buraczanego (przepis znajdziesz tutaj)
- 1 litr bulionu warzywnego
- 10 suszonych grzybów
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 3 liście laurowe
- 4 ziarna jałowca
- 1 łyżka majeranku
- 2 łyżki octu jabłkowego
- pieprz, sól
Przygotowanie:
Do odcedzonego bulionu dodajemy zakwas wraz z burakami dodajemy przyprawy, namoczone wcześniej grzyby i gotujemy na bardzo małym ogniu.
Dodajemy ocet jabłkowy i ewentualnie pieprz i sól do smaku. Barszcz gotujemy na bardzo małym ogniu przez ok. godzinę nie doprowadzając do wrzenia. Podajemy czysty lub z uszkami.
Świetny pomysł! ;-)
OdpowiedzUsuńMy też robimy barszcz na kiszonych burakach <3 Jest mega pyszny :)
OdpowiedzUsuń