Kurka inaczej zwana pieprznik jadalny pojawia się w naszych lasach od czerwca do września. Jest pięknie żółciutka,
dzięki czemu łatwo ją znaleźć w ściółce. Kurki składają się głównie z
wody, uwielbiamy je ze względu na ich walory odżywcze i smakowe – zachwycają wyrazistym
i zarazem delikatnym smakiem. I tak wyszła zupa – delikatna i zarazem wyrazista
w smaku.
Składniki:
- 300 gr kurek
- 1 l wywaru warzywnego
- 5 ziemniaków
- 1 cebula
- 2 liście laurowe
- 3 ziela angielskie
- 5 kulek pieprzu kolorowego
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 1/2 łyżeczki rozmarynu
- 70 ml mleczka kokosowego
- 2 łyżki oleju sezamowego
- 1/2 pęczka koperku
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oleju kokosowym wraz z liściem laurowym, zielem angielskim i kulkami kolorowego pieprzu. Jak cebula się zeszkli dodajemy umyte kurki - smażymy przez ok. 10 min, następnie całość zalewamy wywarem warzywnym, doprawiamy rozmarynem pieprzem, solą, dodajemy ugotowane i pokrojone w kosteczkę ziemniaki, całość gotujemy ok. 20 min.
Na koniec dodajemy mleczko kokosowe i poszatkowany koperek.
Achhhh, bardzo smakowita!
OdpowiedzUsuńW takim zestawieniu kurek jeszcze nie jadłam. Muszą smakować wybornie:)
OdpowiedzUsuńo tak smakują :)
UsuńKurki z mleczkiem kokosowym? :D Bardzo fajny duet musiało stworzyć :D
OdpowiedzUsuńTaka zupka to musi wyśmienicie smakować :-)
OdpowiedzUsuńZa grzybami nie przepadam, więc niestety pomysł na danie nie dla mnie.
OdpowiedzUsuńkusząca,smacznie wygląda:)
OdpowiedzUsuńTakiej zupy jeszcze nie jadłam. Kurki zwykle dodaję do barszczu białego. Przepis zapisuję:)
OdpowiedzUsuńciekawe połączenie mleka kokosowego z grzybami
OdpowiedzUsuńKreatywna zupka, powiem szczerze. :D
OdpowiedzUsuńPoproszę miseczkę.
:)
UsuńAle nabrałam ochoty na zupę grzybową, ugh!
OdpowiedzUsuńŁadnie wygląda :-).
OdpowiedzUsuńPięknie podana i na pewno smaczna :)
OdpowiedzUsuńAle mam ochotę na taką domowa zupkę!!
OdpowiedzUsuńpozdrawiam, mikrouszkodzenia.blogspot.com
U nas dziś była podobna. Świetna :)
OdpowiedzUsuńPołączenie kurek i mleczka kokosowego jest naprawdę genialne. Bardzo fajny przepis :)
OdpowiedzUsuńO tak, dziś chętnie zjadłabym taką zupkę :)
OdpowiedzUsuń