Potrzebne składniki:
- 3 buraki
- 3 ząbki czosnku
- 6 ziarenek pieprzu
- 6 ziarenek ziela angielskiego
- 6 ziarenek jałowca
- 4 liście laurowe
- 0,5 laski chrzanu
- 0,5 łyżeczki soli
- 1,3 łyżeczki cukru
- 1 list przegotowanej i przestudzonej wody
Przygotowanie:
Buraki dokładnie myjemy i kroimy w słupki, następnie przekładamy do umytego i wyparzonego słoika. Do buraków dodajemy pieprz, czosnek, ziele angielskie, jałowiec, liście laurowe, chrzan. Całość posypujemy solą i cukrem i zalewamy wodą. Słoik zakrywamy czystą szmatką i odstawiamy w ciemne miejsce na mim. 5 dni a na 7. Gotowy zakwas przekładamy do lodówki i mamy 14 dni na przygotowanie idealnego barszczu wigilijnego :). Z podanych składników wyszły 2 litrowe słoiki, jeden planuję teraz wypróbować, drugi w święta :).
Obowiązkowo, nie tylko na święta ;)
OdpowiedzUsuńTak, zgadzam się :)
UsuńTaki barszczyk z niego to cud, miód :D My niestety nie możemy.
OdpowiedzUsuńZakwas na barszcz rządzi u wszystkich ;) a u Ciebie jeszcze chrzan widzę - fajny pomysł :)
OdpowiedzUsuńU mnie mama robi, więc będzie pewnie pyszny :D
OdpowiedzUsuńDomowy zakwas buraczany - uwielbiam! Nie ma lepszego barszczu jak właśnie z takiego domowego zakwasu :)
OdpowiedzUsuńPrzepis, który na pewno przetestuję :) !
OdpowiedzUsuńTaki domowy jest najlepszy, nie tylko na święta :-)
OdpowiedzUsuńdokładnie :)
Usuńdokładnie :)
UsuńNigdy nie robiłam takiego zakwasu i jestem ciekawa jak barsz na takim smakuje :)
OdpowiedzUsuńja też robię pierwszy raz - w tygodniu napiszę jaki wyszedł barszcz :)
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńmoja mamusia też robi :) Ha wiesz co dobre! :D
OdpowiedzUsuń:)
Usuńoo.. z zakwasu jeszcze nie robiłam, tylko ze świeżych buraków..!
OdpowiedzUsuńZaskoczenie ;)
U mnie jest juz na stałe :D
OdpowiedzUsuńtaki barszczyk to jest coś:)
Zakwas domowy zawsze mile widziany i obowiązkowo nie tylko na święta być musi
OdpowiedzUsuńDokladnie tak:)
UsuńŚwietny przepis, na pewno skorzystam!
OdpowiedzUsuńJak nie zapomnę, to do następnego zakwasu dodam kawałek chrzanu.
OdpowiedzUsuńi będzie pyszny :)
UsuńObowiązkowy domowy zakwas!
OdpowiedzUsuńNa samą myśl robi mi się smacznie na języku...
I będzie pyszny barszczyk na święta :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńZrobiłam i czekam teraz cierpliwie na Wigilię. Buźka
OdpowiedzUsuńJustyna K-Z
Super :)
Usuń