Potrzebne składniki:
- 6 płatów śledzi
- 2 buraki
- 2 łyżki octu winnego
- 3 łyżki chrzanu
- 0,5 łyżeczki cukru
- 3 listki laurowe
- 1 cebula
Przygotowanie:
Śledzie moczymy w czystej wodzie 1 dobę, najlepiej zmieniając ją min 3 razy. Buraki gotujemy do miękkości. Cebulę kroimy w piórka. Śledzie kroimy na kawałki i układamy w słoiku przekładając z burakami, cebulą i chrzanem. Następnie dodajemy liście laurowe, cukier i zalewamy octem. Tak przygotowane śledzie odstawiamy do lodówki na 1 dobę jak tylko ona minie wsuwamy :).
Pewnie pyszne :D
OdpowiedzUsuńŚledzie z buraczkami to bardzo fajne połączenie, zawsze się sprawdza :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie,
M
Lubię to różowe połączenie :)
OdpowiedzUsuńPięknie wyglądają w tym słoiczku :)
OdpowiedzUsuńOstatnio moje ulubione :-)
OdpowiedzUsuńWyglądają super ale nadal to nie nasze smaki :)
OdpowiedzUsuńŚledzi nie jadam, ale bardzo mi się podobają te dekoracje w okół słoja :)
OdpowiedzUsuńPyszny pomysł na śledzie :)
OdpowiedzUsuńCiekawe, z chrzanem chyna śledzia nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńFajny pomysł na śledzie, powiem Ci, że chętnie go wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńhttp://crafty-zone.blogspot.com/
Super, bardzo się cieszę:)
UsuńLubię takie śledzie, u mnie akurat robi się je zazwyczaj na Wielkanoc i wtedy zajadam się nimi i zajadam :)
OdpowiedzUsuńO u mnie na Wielkanoc nie ma śledziowej tradycji:)
UsuńPyszności!
OdpowiedzUsuńU mnie też śledzie i chętnie się z Tobą wymienię...
Jasne :)
UsuńBardzo oryginalny przepis, musi być pyszny ;)
OdpowiedzUsuń