Pierniczki to moja świąteczna tradycja, przygotowuje je zawsze wcześniej aby zmiękły i nabrały charakteru. Całe mieszkanie pachnie świętami i wyraźnie czuć korzenne przyprawy :).
Do pierniczków postanowiłam dodać dynię, wspaniale się uzupełniła z korzenną przyprawą do piernika:) i nadała im śliczny pomarańczowy kolor:).
Potrzebne składniki:
Do pierniczków postanowiłam dodać dynię, wspaniale się uzupełniła z korzenną przyprawą do piernika:) i nadała im śliczny pomarańczowy kolor:).
Potrzebne składniki:
- 250 g mąki jaglanej (można zmielić kaszę jaglaną na mąkę)
- 25 g len złocisty zmielony na mąkę
- 50 g mąki ryżowej
- 50 g mąki pszennej razowej
- 2 szklanki upieczonej i zmiksowanej dyni
- 50 g oleju kokosowego
- 0,5 łyżeczki sody
- 4 łyżeczki przyprawy do pierników (przepis znajdziesz tutaj)
- 4 łyżki miodu
Przygotowanie:
Wszystkie mąki łączymy ze sobą, pozostawiając ok 100 g maki jaglanej do podsypywania. Następnie dodajemy przestudzony olej kokosowy z miodem, przyprawę do pierników, sodę i zmieloną na pastę dynię. Wyrabiamy ciasto, aż do momentu jak będzie odklejało się od rąk. Ciasto pozostawiamy do odpoczynku na ok. 1 dobę. Po jednym dniu możemy przygotowywać pierniczki.
Ciasto rozwałkowujemy i wycinamy wybranymi foremkami.
Pierniczki pieczemy w 160 st przez 15 min.
Bardzo apetycznie się prezentują! Nie ma to jak pyszne pierniczki, od razu tak się świątecznie robi :)
OdpowiedzUsuńCałe mieszkanie cudownie pachnie piernikową przyprawą :)
UsuńLubie pierniczki, a mąż to może pochłonąć kilkanaście na raz ;) Te wyglądają smakowicie, zwłaszcza w kształcie ludzika ;)
OdpowiedzUsuńDyniowych jeszcze nie piekłam , muszą być pyszne :)
OdpowiedzUsuńPrzepis genialny, wreszcie zdrowe pierniczki :)
OdpowiedzUsuńTakie najlepsze :)
UsuńCiekawy pomysł, a pudełko obłędne. <3
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńFajny pomysł z tą dynią. Ja na razie mam dość pierniczków ale bliżej świąt chętnie wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńTeż miałyśmy robić dyniowe pierniki ale no końcu przez te trzy dni upiekłyśmy tyle ciast i ulepiłyśmy tyle pierogów, że normalnie nie starczyło nam czasu :/ Ale musimy to nadrobić przed samymi świętami, bo wyglądają mega pysznie :D
OdpowiedzUsuńJa też zawsze piekę pierniczki. Mam kilka wypróbowanych przepisów, ale dyni jeszcze nie dodawałam. Warto wypróbować Twój przepis, bo wyglądają apetycznie:)
OdpowiedzUsuńPrześliczne! A te z dziurką można powiesić na choince :)
OdpowiedzUsuńTaki mam pomysł, oczywiście jak będzie choinka... i chwile postoi i kotki jej nie przewala:)
UsuńMusiały być pyszne z tym posmakiem dyni :D
OdpowiedzUsuńDynia jest delikatnie wyczuwalna :)
UsuńFantastic post dear! Hope you have a lovely day.
OdpowiedzUsuń** I am inviting you to join Love, Beauty Bloggers on facebook. A place for beauty and fashion bloggers from all over the world to promote their latest posts!
NEW POST: Props Tools & Cosmetics Blush, Bronzer and Highlight Review and Swatches
świetnie przemycone warzywo ! :)
OdpowiedzUsuńJuż pisałam, że urocze ;)
OdpowiedzUsuńW ubiegłym roku robiłam pierniki z dyni i ziemniaków, też się sprawdziły :)
OdpowiedzUsuńo z ziemniaków, fajny pomysł :)
UsuńTakich jeszcze nie jadłam. Bardzo ciekawa propozycja z dodatkiem dyni :))
OdpowiedzUsuńŚwietne ciasteczka :)
OdpowiedzUsuńWyglądają pysznie :)
OdpowiedzUsuńpachną mi już świętami:D
OdpowiedzUsuńJesienno-zimowe i bardzo urocze pierniczki :)
OdpowiedzUsuńJa w tym roku planuję upiec moje pierwsze pierniczki świąteczne! :)
OdpowiedzUsuńNapewno będą pyszne :)
Usuńoo.. o dyniowych jeszcze nie słyszałam.. ale smakowo zapowiada się świetnie!
OdpowiedzUsuńPomyślałam że do korzennych pierniczków idealnie dynia się sprawdzi :) i nie myliłam się :)
UsuńO kurczę, Twój przepis jest bardzo innowacyjny, brawo :)
OdpowiedzUsuńhttp://crafty-zone.blogspot.com/
Bardzo ciekawy pomysł
OdpowiedzUsuńCiekawe połączenia, bardzo inspirujące :)
OdpowiedzUsuń