Ajvar pochodzi z kuchni serbskiej i najbardziej jest popularny na Bałkanach. Jest lekko pikantną pastą warzywną z bakłażanów, papryki, papryczki chili i pomidorów z dodatkiem czosnku i octu.Ajvar świetnie pasuje do mięs, makaronów czy chleba.
Składniki:
Składniki:
- 3 małe bakłażany
- 15 średnich papryk (czerwone lub pomarańczowe)
- 15 pomidorów .
- 6 ząbki czosnku
- 2 papryczki chili
- 6 łyżki octu winnego
- pieprz,sól
Przygotowanie:
Warzywa: pomidory, bakłażan, papryki dodajemy do naczynia miksującego i dodajemy czosnek, ocet winny, pieprz i sól.
Całość blendujemy na gładką masę i gotowe.
Możemy ajvar również pasteryzować i wówczas będziemy cieszyć się jego smakiem przez całą zimę.Niestety z podanej ilości składników wyszło mi ok. 9 małych słoiczków. Ale jak spróbowałam - warto...
Musi być przepyszne:)
OdpowiedzUsuń