Marynowane tofu idealnie nadaje się do sałatek, grilla lub dania głównego. Tofu bardzo łatwo przyjmuje zioła i przyprawy, dlatego przy marynowaniu nabiera bardzo intensywnego smaku.
Składniki:
- 1 opakowanie tofu
- oliwa z oliwek
- 3 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki płatków drożdżowych
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka wędzonej ostrej papryki
- 1 łyżeczka soli
- garść posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżeczki suszonego tymianku
- 2 łyżeczki suszonego majeranku
- 2 łyżeczki rozmarynu
- garść posiekanej bazylii
- kilka ziaren kolorowego pieprzu
Przygotowanie:
Tofu kroimy w dość grubą kostkę, przekładamy do słoika a następnie zalewamy oliwą tak aby przykryła całe tofu. Dodajemy wszystkie składniki i dokładnie mieszamy. Przygotowany słoik wkładamy do lodówki na min. 5 godzin a najlepiej na całą noc.
Najczęściej marynujemy tofu w suszonych pomidorach ale taka wersja też musi smakować super :) A jak nam się nie chce to kupujemy gotowe choć staramy się rzadziej to robić :P
OdpowiedzUsuńnigdy nie jadłam Tofu
OdpowiedzUsuńBardzo lubię tofu,zjadłabym takie marynowane z chęcią 😊
OdpowiedzUsuńWygląda apetycznie :) Bardzo lubię tofu, ale w bardziej suchej wersji - np. w przyprawach :)
OdpowiedzUsuńMuszę koniecznie wypróbować przepis! :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam, mikrouszkodzenia.blogspot.com
Hm, nigdy nie jadłem tofu, wygląda ciekawie.
OdpowiedzUsuńMam na nie wielką ochotę 😊
OdpowiedzUsuńMam na nie wielką ochotę 😊
OdpowiedzUsuń