Nareszcie nadszedł sezon na ogórki - jakie najlepsze - domowej roboty małosolne. Idealne do sałatek, kanapki, do obiadu i na kolację - wcinam je ciągle :). Podaję składniki na 3 naczynia jakie są na zdjęciu. Aby były chrupkie nie zapomnijcie o liściach chrzanu - to one działają cuda :)
Potrzebne składniki:
- 1,5 kg ogórków
- 5 liści chrzanu
- 5 cm korzenia chrzanu
- pęczek kopru do kiszenia
- 6 ząbków czosnku
- 3,5 łyżeczki soli himalajskiej
- ok. 4 litry przegotowanej wody
Przygotowanie:
Musiałabym w końcu kiedyś sama się wziąć za te wszystkie słoiki, a nie polegać tylko na mamie... :)
OdpowiedzUsuńO mamuniu właśnie dzisiaj świetnie nasze domowe ogóreczki pasowały do łososia z piekarnika :D
OdpowiedzUsuńba, oczywiście :)
UsuńTo ja się częstuje twoim ogóreczkiem. Uwielbiam małosolne.
OdpowiedzUsuń:) proszę :)
Usuń