Strony

Strony

czwartek, 2 kwietnia 2015

Pasztet z batatów i z kaszy jaglanej


Potrzebne składniki:
  • 4 średniej wielkości bataty  
  • 1 marchewka 
  • 1 pietruszka
  • 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
  • łyżeczka papryki ostrej 
  • 40 g oleju kokosowego
  • 40 g pasty tahini (przepis znajdziesz tutaj)
  • garść orzechów włoskich
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki mąki z amarantusa
  • 2 jajka
  • 1/2 pęczka pietruszki
  • 1/2 pęczka kopru
  • 1 ostra papryczka chili
  • pieprz, sól ziołowa



 Przygotowanie:


Bataty, marchewkę i pietruszkę dokładnie myjemy, zawijamy w folię i zapiekamy w piekarniku przez 20 min. w 250 st., następnie pozostawiamy no ostudzenia. Kaszę jaglaną gotujemy i pozostawiamy do ostudzenia. 



Bataty marchewkę i pietruszkę obieramy ze skórki i blendujemy z ugotowaną kaszą jaglaną.




Następnie dodajemy pozostałe składniki: olej kokosowy, pastę tahini, paprykę, pieprz, sól, pokrojony w kosteczkę czosnek, orzechy włoskie (również pokrojone), koperek, natkę pietruszki. Całość mieszamy, dodajemy mąkę oraz jajka.  Przygotowany pasztet przekładamy do naczynia w którym będziemy go zapiekać. 
Pieczemy w 200 st przez ok 40 min.





40 komentarzy:

  1. Ślinka cieknie na samą myśl o takim pasztecie. Wszystkiego dobrego na święta. Zdrowia i słonecznej pogody, ciepła i rodzinnej atmosfery :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za życzenia, również życzę spokojnych i wesołych świąt :)

      Usuń
  2. Te bataty ostatnio tak mi głowę zaprzątają, muszę się skusić. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. W życiu nie jadłam takiego pasztetu - a bardzo lubię :]

    OdpowiedzUsuń
  4. Pasztetu z batatów nie jadłyśmy ale prezentuje się wprost genialnie :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Bataty uwielbiam, kaszę jaglaną również, ale nie wpadłam na to by z tego połączenia zrobić pasztet.. wygląda kusząco :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda apetycznie, a kolor w sam raz na świeta :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Z chęcią sprawdziłabym smak :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Super ;-) chętnie się poczęstuje takim smakołykiem;-) knifeandspoon.pl

    OdpowiedzUsuń
  9. Batatów w pasztecie nigdy nie jadłam. Muszę spróbować, bo to co widzę wygląda bardzo smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Batatów to ja na żywo nigdy nie widziałam a co dopiero pasztet z nich :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Jaki oryginalny, ciekawi mnie smak, wygląda pysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ciekawy pasztet. Musi być smaczny :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Uwielbiam bataty! To z pewnością pozycja dla mnie :D

    OdpowiedzUsuń
  14. Ten pasztet wygląda przesmacznie (i na pewno jest bardzo zdrowy :))

    http://crafty-zone.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  15. Jestem ogromną fanką pasztetów, a takie to cudo! :D

    OdpowiedzUsuń
  16. konsystencja i kolor pasztetu ekstra! smaku nie znam, ale wyobrażam sobie, że wyborny! :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Dzięki Tobie nabieram coraz większą chęć skosztowania batatów właśnie w takiej formie jak je pokazujesz ;))

    OdpowiedzUsuń
  18. Takiego nigdy nie jadłam, interesujący pasztet ;) Wesołych Świąt! :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Smakowicie wygląda ! :) nigdy takiego nie jadłam, jeszcze ;)))
    Wspaniałych Świąt! :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Nigdy nie jadłam takiego pasztetu, ciekawy.

    OdpowiedzUsuń
  21. Świetny, chciała bym go spróbować :D Wesołych Świąt! :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję również życzę spokojnych i Wesołych Świat; )

      Usuń
  22. wygląda świetnie, muszę taki wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  23. fajna sprawa taki pasztecik,przy okazji Zdrowych i Wesołych Świąt :)

    OdpowiedzUsuń
  24. zdecydowanie zdrowsza alternatywa tego tradycyjnego. ;)

    OdpowiedzUsuń
  25. Ciekawe, czy i mi by zasmakował ;)

    OdpowiedzUsuń
  26. Brzmi przepysznie. Z batatów jeszcze nie robiłem :D

    OdpowiedzUsuń